Назад

БНР ХОРИЗОНТ - Росен Плевнелиев и Иво Йосипович откриват българско-хърватски бизнес форум в БТПП


 • Росен Плевнелиев и Иво Йосипович откриват българско-хърватски бизнес форум в БТПП


  Президентите Росен Плевнелиев и Иво Йосипович ще открият днес българско-хърватски бизнес форум в Българската търговско-промишлена палата. Днес е вторият ден от официалното посещение на Йосипович у нас.
  В специално интервю за "Хоризонт" той заяви, че трябва да се променят бизнес и икономическите отношения между София и Загреб и добави:
  Истина е, че сега хърватските инвеститори започват да гледат и извън границите на Хърватия. Вярно е, че Хърватия много би се радвала на инвестиции отвън, дори и от България, ако има интерес от вашите компании. Трябва да сте наясно, че икономическите отношения не могат да бъдат стимулирани с някакъв декрет. Капиталът е много ясно мотивиран от успеха и печалбата и ще отиде там, където има печалба, без значение дали става въпрос за Хърватия или България. Затова правителствата на двете държава трябва да правят всичко, за да създават условия за насърчаване на инвеститорите.
  Президентът Йосипович ще се срещне с ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски", а преди обед ще изнесе лекция на тема: "Европейската перспектива на региона на Югоизточна Европа".
  Йосипович бе категоричен, че Хърватия подкрепя европейската перспектива на ЮИЕ. Пред "Хоризонт" той специално каза по темата:
  Интересът ни е всички страни от региона да влязат в ЕС, естествено че това се отнася за Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Македония, както и за Косово и Албания. Вярвам, че този ден ще дойде. Преговорите, които се водят между Сърбия и Косово, имат ключово значение за тях самите и специално за Сърбия, която показва ясна европейска амбиция, но и за целия регион на Западните Балкани и Европа като цяло.

  Линк

Назад