Назад

News.bg - Плевнелиев радостен за всяка нова фабрика в Хърватия и Сърбия


 • Плевнелиев радостен за всяка нова фабрика в Хърватия и Сърбия


  Българският бизнес се запозна с възможностите за икономическо сътрудничество с най-новия член на европейското семейство - Хърватия. Това стана по време на българо-хърватски бизнес форум, организиран от БТПП и уважен на най-високо ниво от двете страни - държавните глави на България и Хърватия.
   
  Именно и разширяване на сътрудничеството с най-новия член на ЕС Хърватия бе темата на срещата между родния бизнес и президента Росен Плевнелиев и хърватския му колега Иво Йосипович.
   
  Председателят на БТПП Цветан Симеонов в началото на срещата изтъкна, че стокообменът между съседните ни страни е значителен - с Турция 2 млрд. евро, Румъния - 1,5 млрд. евро. С Хърватия обаче търговският оборот възлиза само на 110 милиона евро и затова според БТПП има потенциал за развитие на търговските ни отношения.
  ЕС се нуждае от повече динамика и по-малко бюрокрация, подчерта още Цветан Симеонов.
   
  Българският президент Росен Плевнелиев посочи в приветствието си, че и за двамата президенти това е важна среща. Югоизточна Европа да е пример на света и развиваща се по един впечатляващ начин, това е мечтата на двамата президенти, стана ясно от думите на Плевнелиев.
   
  Той изтъкна, че колкото и да пътува човек, винаги е хубаво да се върне у дома. За нас у дома е региона - Югоизточна Европа, подчерта президентът на България.
   
  Днес границите падат, днес се строят магистрали, железопътни линии, мостове, каза президентът. Регионът никога не е бил в по-добра форма за просперитет, посочи Росен Плевнелиев.
   
  Навсякъде, където ходел го питали „Каква е рецептата?". По думите му регионът ни е пример как един размирен регион постига мир и тръгва към своето развитие.
   
  Ние отдавна сме осъзнали, че само заедно можем да просперираме, каза Плевнелиев и увери, че се радва на всяка фабрика в Хърватия, на всяка фабрика в Сърбия, защото това означава заетост и у нас.
  Инвеститорите не се интересуват само от една държава, те се интересуват от региона, категоричен е Плевнелиев. Затова са ни нужни ефективни митници, пристанища, пътища.
   
  Има много динамика, има много приятелство, има много проекти, по които работим заедно, каза още президентът.
   
  От 12 столетия е приятелството и с Хърватия. Да попием от опита на Вишеградската четворка, настоя още българският президент.
   
  Хърватският президент на свой ред също изрази задоволството си, че е в България и от проведените срещи тук. Иво Йосипович също изтъкна взаимния интерес, който имат двете страни. Сътрудничеството според него ще изведе страните ни от тежката икономическа криза.

  Линк

Назад