Назад

СТАНДАРТ - Плевнелиев: За мен "у дома" е Югоизточна Европа


 • Плевнелиев: За мен "у дома" е Югоизточна Европа


  София. За мен "у дома" е Югоизточна Европа, заяви президентът Росен Плевнелиев пред българо-хърватския бизнес форум, организиран от БТПП и уважен на най-високо ниво от двете страни - държавните глави на България и Хърватия.
   
  На форума българският бизнес се запозна с възможностите за икономическо сътрудничество с най-новия член на европейското семейство - Хърватия.
   
  Председателят на БТПП Цветан Симеонов в началото на срещата изтъкна, че стокообменът между съседните ни страни е значителен - с Турция 2 млрд. евро, Румъния - 1,5 млрд. евро. С Хърватия обаче търговският оборот възлиза само на 110 милиона евро и затова според БТПП има потенциал за развитие на търговските ни отношения.
   
  ЕС се нуждае от повече динамика и по-малко бюрокрация, подчерта още Цветан Симеонов.
   
  Българският президент Росен Плевнелиев посочи в приветствието си, че и за двамата президенти това е важна среща. Югоизточна Европа да е пример на света и развиваща се по един впечатляващ начин, това е мечтата на двамата президенти, стана ясно от думите на Плевнелиев.
   
  Той изрази мнение, че колкото и да пътува човек, винаги е хубаво да се върне у дома. За нас у дома е региона - Югоизточна Европа, подчерта българският държавен глава.
   
  "Днес границите падат, днес се строят магистрали, железопътни линии, мостове, каза президентът. Регионът никога не е бил в по-добра форма за просперитет", каза Плевнелиев.
   
  "Ние отдавна сме осъзнали, че само заедно можем да просперираме", каза още той и увери, че се радва на всяка фабрика в Хърватия, на всяка фабрика в Сърбия, защото това означава заетост и у нас.
   
  Хърватският президент Иво Йосипович на свой ред също изрази задоволството си, че е в България и от проведените срещи тук. Той също акцентира на взаимния интерес между двете страни. Сътрудничеството според него ще изведе страните ни от тежката икономическа криза.

  Линк

Назад