Назад

СТАНДАРТ - Унгарската ЕксимБанк и ББР дават 10 млн. евро за бизнеса


 • Унгарската ЕксимБанк и ББР дават 10 млн. евро за бизнеса

  София. ЕксимБанк Унгария и Българската банка за развитие договориха кредитна линия от 10 млн. евро за бизнеса, съобщиха представители на двете банкови институции. При разглеждането на по-големи проекти в сферата на инфраструктурата и комуналните услуги има възможност за разглеждане на индивидуални случаи.
   
  Кредитите ще се предоставят от ББР и дъщерното й дружество Микрофинансираща институция ДЖОБС за финансиране на унгарски проекти и внос на унгарски инвестиционни стоки в България. Минималният размер на заемите е 50 000 евро.
   
  Финансирането ще се отпуска за срок от 2 до 5 години и ще покрива до 85% от стойността на сделката. Кредити ще се предоставят при преференциални условия, сред които възможност за фиксирана лихва от 6% до 8%. Клиентите на ББР няма да заплащат и такса за разглеждане на заема и такса за управление през първите 2 години, уточнява profit.bg.
   
  Кредитните линии се отпускат за закупуване на изделия от Унгария, с изключение на следните сектори: оръжейни сделки и необработена селскостопанска продукция. По предварителни данни ЕксимБанк смята, че секторите, които ще представляват интерес и за които има запитвания от унгарски износители са: машиностроене, фармация и продукти на дървообработването.
   
  Унгарският посленик Андраш Клейн е посочил, че има дисбаланс в двустранната търговия. Според данните за 2012г. износът на България към Унгария се е повишил с 10%, а вносът – само с 2 %, каза Клайн на организирано от Българската търговско – промишлена палата форум.
   
  Зам-генералният директор на ЕксимБанк Унгария Виктор Над представи унгарската банка, която е 100 % държавна собственост и чийто облигации имат висок рейтинг, тъй като са държавно гарантирани.
   
   

  Линк

Назад