Назад

ECON. bg - Неглижираме сивия сектор


 • Неглижираме сивия сектор


  “Сивият сектор у нас често се неглижира”. Това заяви Беата Папазова, ръководител на проект за повишаване на нетърпимостта към неформалната икономика и ограничаването ѝ на представяне на проучване по проекта.
   
  “Някои фирми нямат чувство за вина, че не спазват правилата”, добави Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), която е изпълнител на проекта.
   
  Проучването относно информираността на работодателите и служителите за трудовите и осигурителните отношения обхваща 1493 работодатели и 2553 служители.
   
  Основната причина да не се спазват правилата е ниската информираност, обясни Папазова. Именно заради това по проекта са организирани обучения и семинари за фирми в областта на трудово-правните отношения.   
   
  86% от служителите работят на трудов договор. 66% от работодателите признават, че в тяхната фирма се работи извънредно. Тенденцията вече е извънредният труд по-скоро да се заплаща, а не да се компенсира чрез почивни дни, посочи Роза Панова, която представи проучването. Изключение прави секторът на производство и на храни.
   
  Всяка десета компания пък отказва да сподели дали служителите ѝ полагат труд в извънработно време.
   
  28% от служителите посочват, че са над осигурителния праг, като техният дял се увеличава до 43% след обученията. 28% от наетите пък отбелязват, че не знаят дали са под или над прага, като делът им пада до 13% след обученията.
   
  59% от работодателите и 43% от служителите следят промените в трудово-правните закони, сочи проучването. От друга страна, една трета от служителите изобщо не следят тези промени, като техният дял пада до 14% след посещение на обучение. Работодателите са една идея по-запознати с тази тема от служителите.
   
  Нормативната уредба относно трудовите отношения е позната на 80% от работодателите и 70% от служителите, като след обучението се отчита 10% ръст при работодателите.
   
  13% от служителите изобщо нямат информация за това с какво Инспекцията по труда би могла да им е от полза. От друга страна, 42% са наясно с възможностите на ведомството, като техният брой се вдига до 58% след обученията.
   
  Като цяло, с 30% се покачва информираността на работодателите и служителите относно трудовите и осигурителните отношения след участията в обученията по проекта, отчете Пенева.
   
  Всеки десети работодател и служител, знае, че може да подава сигнали във Виртуалната социална академия. Близо 40% от участвалите в събитията работодатели и една трета от участвалите служители (32%) са вече потребители на академията.
   
  Проектът “Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването ѝ” е с продължителност 6 години и струва 8 млн. лева. Той се финансира от ОП “Развитие на човешките ресурси”.

  Линк

Назад