Назад

i News - Извънредният труд все по-често се заплаща


 • Извънредният труд все по-често се заплаща


  "Сивият сектор у нас често се неглижира", смята Беата Папазова, ръководител на проект срещу неформалната икономика. "Някои фирми нямат чувство за вина, че не спазват правилата", добави Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), която е изпълнител на проекта.
   
  Основната причина да не се спазват правилата е ниската информираност, обясни Папазова. Именно заради това по проекта са организирани обучения и семинари за фирми в областта на трудово-правните отношения.   
   
  86% от служителите работят на трудов договор. 66% от работодателите признават, че в тяхната фирма се работи извънредно. Тенденцията вече е извънредният труд по-скоро да се заплаща, а не да се компенсира чрез почивни дни, посочи Роза Панова.
   
  Изключение прави секторът на производство и на храни. Всяка десета компания пък отказва да сподели дали служителите ѝ полагат труд в извънработно време.
   
  28% от служителите посочват, че са над осигурителния праг, като техният дял се увеличава до 43% след обученията. 28% от наетите пък отбелязват, че не знаят дали са под или над прага, като делът им пада до 13% след обученията.
   
  59% от работодателите и 43% от служителите следят промените в трудово-правните закони, сочи проучването. От друга страна, една трета от служителите изобщо не следят тези промени, като техният дял пада до 14% след посещение на обучение. Работодателите са една идея по-запознати с тази тема от служителите.
   
  Повече за пазара на труда у нас четете в Econ.bg.

  Линк

Назад