Назад

ТРУД - 19% ръст на печалбата в топ фирмите


 • 19% ръст на печалбата в топ фирмите


  Теодора Демирева 
   
  Средната печалба на фирмите, които участват в класацията на БТПП за водещите компании в икономиката на България, се е увеличила с 18,74% през 2012 г. в сравнение с година по-рано. Това стана ясно при представянето на класацията, която обхваща 5860 фирми.
   
   
  Докато през 2011 г. средната печалба е била 699 хил. лв., година по-късно тя вече е 830 хил. лв., съобщи председателят на палатата Цветан Симеонов.
   
  Тазгодишната 15-а поред класация има пет раздела, като най-новият подрежда фирмите по намаление на задълженията през 2012 г. в сравнение с 2011 г.
   
  Най-важният раздел на класацията - по изменение на финансовия резултат, се оглавява от “Булгартабак БТ”-Благоевград с финансов резултат 45 млн. лв., следвана от “Миролио България” и държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура”, които имат над 20 млн. лв. печалба. На четвърто място се нарежда БМФ с финансов резултат 15,171 млн. лв., а след него - “Пампорово” с 6,150 млн. лв.
   
  Всяка десета фирма, влязла в класацията, е от сектор строителство. “За това допринасят изпълняваните публични проекти”, поясни председателят на БТПП Цветан Симеонов. Топ 100 на фирмите по намалели задължения се оглавява също от строителна фирма - “Токоми” ЕООД от Перник.
   
  Първите 50 фирми по печалба са успели да реализират средно 1,4 млн. лв. ръст през 2012 г. спрямо средна загуба от 1,2 млн. лв. през 2011 г.
   
  40,9% от включените в класацията фирми са от София. София-град и София-област произвеждат 42,7% от БВП на страната. Първенци по нетни приходи в тези две области са “Мобилтел”, БТК и “Стомана индъстри”.
   
  След София най-много класирани фирми има от Пловдив, Варна, Стара Загора и Русе. В дъното на класацията по региони са Силистра, Пазарджик и Видин. Най-добре представеният сектор по всички критерии е промишлеността и по-специално производството на машини и оборудване. Добрите резултати на бранша се дължат на неговата експортна насоченост. Според БТПП и през 2014 г. износът ще продължи да има основен принос за ръста на българската икономиката.

  Линк

Назад