Назад

Stroi media - Машиностроителни фирми доминират в Топ 100 на БТПП


 • Машиностроителни фирми доминират в Топ 100 на БТПП

  Въпреки спада в строителството, всяка десета фирма, влязла в класацията, е от този сектор 
   
  Поредната 15-та класацията на БТПП "ТОП 100 фирми, водещи в икономиката на България през 2012 г." бе официално представена от председателя на палатата Цветан Симеонов и експертите от отдел "Анализи" Александър Димитров и Олга Чугунска. Класирането е в пет категории, като са обхванати 5860 фирми, създаващи 76.54% от БВП на страната, съобщи в. "Банкеръ".
   
  Стоте фирми, класирани в категорията "Изменение на нетните приходи от продажби", достигат почти двоен ръст (170%) в приходите през миналата година спрямо 2011-а. В същото време растежът на българската икономика е едва 0.8 на сто.
   
  През изминалата година 100-те фирми, класирани по "Намаление на задълженията", са успели да понижат задлъжнялостта си наполовина – средно с 55% спрямо 2011 година.
   
  В секторно отношение преобладаващите фирми в ТОП 100 по различните показатели са от сферата на търговията (32%) и индустрията (27%).
   
  Класацията на БТПП показва, че от промишлеността най-добре представеният сектор по всички критерии, е производството на машини и оборудване. Добрите резултати на този бранш се дължат на неговата експортна насоченост. Според БТПП и през 2014 г. износът ще продължи да има основен принос за ръста на българската икономиката.
   
  Въпреки спада в строителството, всяка десета фирма, влязла в класацията, е от този сектор. За доброто му представяне допринасят изпълняваните публични проекти от строителните фирми.
   
  В териториално отношение, основната част от класираните фирми са в София град и София и област – 40.9 процента. Тези две области произвеждат 42.7% от БВП на страната. След София най-много класирани фирми има от Пловдив, Варна, Стара Загора и Русе.
   
  От БТПП считат, че в Бюджет 2014 е необходимо да се предвидят средства (напр. чрез оптимизация на административните структури) за дейности за подобряване бизнес средата и подкрепа на икономическия растеж.

  Линк

Назад