Назад

RTV Gabrovo - Печалбите на фирмите скачат заради навременното връщане на ДДС от държавата


 • Печалбите на фирмите скачат заради навременното връщане на ДДС от държавата

  Около 25 процента от фирмите в България вече са почувствали положителния ефект от навременното възстановяване на ДДС от държавата презпоследните 2-3 месеца. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлената палата (БТПП) Цветан Симеонов, който представи класацията на Топ 100 на българските фирми за миналата година. 
   
  Средната печалба на фирмите напоследък се е увеличава с повече от два пъти спрямо година по-рано и възлиза на около 350 000 лева. Според Симеонов прави впечатление, че част от фирмите вече успяват да овладеят задлъжнялостта си. По сектори, водеща остава търговията, следвана от индустрията. Симеонов уточни същевременно, че все пак ефектът от повечето от предприетите от правителството мерки за подобряване на бизнес средата тепърва ще се усети.
   
  “Има мерки като премахване на режими и други конкретни мерки, които са прагматични и се изпълняват веднага. Това за нас е истинският път. Иначе с програми и планове, които ще бъдат осъществени в неопределено бъдеще, не можем да постигнем добри резултати“, посочи Симеонов. 
   
  С думите, че “надеждата крепи човека”, той отбеляза и новината за намеренията на управляващите такса “смет” да се определя на база генерирания отпадък от 2015 г., за което от години настоява бизнесът. Симеонов коментира, че тази стъпка ще бъде “много голяма и ще приравни страната ни до нормалните икономики”, защото в момента на практика се плаща “допълнителен имотен данък, за да се издържат фирмите, работещи в сферата на събирането и оползотворяването на сметта”.

  Линк

Назад