Назад

Darik news - Всяка четвърта фирма вече е усетила ефекта от навременното възстановяване на ДДС


 • Всяка четвърта фирма вече е усетила ефекта от навременното възстановяване на ДДС


  25 процента от фирмите вече са почувствали ефекта от навременното възстановяване на ДДС. Това заяви председателят на търговско-промишлената палата Цветан Симеонов, който представи класацията на Топ 100 на българските фирми за миналата година. Средната печалба на фирмите се увеличава с повече от 200 на сто спрямо година по-рано и възлиза на 350 000 лева.
   
  Според Симеонов прави впечатление, че част от фирмите в класацията вече успяват да овладеят задлъжнялостта си. По сектори водеща остава търговията, следвана от индустрията.
   
  На въпроса на Дарик дали обещаните мерки на правителството за подобряване на бизнес средата вече се усещат от бизнеса, Симеонов отговори: „Повечето са с думата „ще“. Има някои като премахване на режими и други конкретни мерки, които са прагматични и се изпълняват веднага. Това за нас е истинският път. Иначе с програми и планове, които ще бъдат осъществени в неопределено бъдеще, не можем да постигнем добри резултати“.
   
  С думите, че надеждата крепи човека, Симеонов отбеляза и новината за намеренията на управляващите такса смет да се определя на база генерирания отпадък. Той коментира, че тази стъпка ще бъде много голяма и ще приравни страната ни до нормалните икономики, защото в момента се плаща допълнителен имотен данък, за да се издържат фирмите, работещи в сферата на събирането и оползотворяването на сметта.

  Линк

Назад