Назад

Евгени Ангелов: Балканските държави са важен търговски и икономически партньор на България


 • Евгени Ангелов: Балканските държави са важен търговски и икономически партньор на България   
  24.02.2011 г.
  Балканските страни са важен търговски и икономически партньор на България. Това каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов днес при откриването на общото събрание на председателите на Асоциацията на балканските търговски палати, чиито домакин е БТПП. 
  По неговите думи, илюстрация на това твърдение е статистиката, според която по предварителни данни през 2010 г. търговията на България с останалите балкански държави е на стойност 9.3 млрд. евро – повече от една четвърт от целия  външнотърговски обмен на страната. Балканските страни са и сред най-важните инвестиционни партньори на България. За периода 1996 – 2010 г. фирми от региона са инвестирали в нашата страна повече от 6 млрд. евро, което е около 7% от общите инвестиции в страната.
  Заместник-министър Ангелов открои Оперативната програма „Конкурентоспособност" като една от възможностите за подобряване потенциала на бизнеса и подобряване на позициите му на европейския и световния пазар. През последната година по програмата са отворени 14 процедури  на стойност над 250 млн. евро, което е повече от всички схеми, пускании за предходните три години, взети заедно, подчерта Ангелов. По неговите думи, до края на тази година МИЕТ планира да предложи на бизнеса още 10 процедури на стойност около 400 млн. евро. „Искаме тази сума да достигне 500 млн. евро, като по този начин отворим за договаряне целия бюджет на програмата", добави Евгени Ангелов.
  Пред представителите на търговско-промишлените палати от балканските страни той очерта и други аспекти от работата на МИЕТ в подкрепа на бизнеса. „В ход е работата по намаляване на административната тежест с 20% до края на 2012 г. – което е прието като национална цел на България в съответствие с програмата на ЕК», каза заместник-министър Ангелов. Той изрази надежда правителствените усилия в тази посока и активността на бизнеса от региона да съдействат за задълбочаване на икономическите контакти между фирмите в региона – така както по инициатива на БТПП още през 1994 г. бе създадена Асоциацията на балканските търговски палати. „В онези времена, когато на Балканите все още се чертаеха границите на нови държави, бизнесът от този регион показа нагледно, че обединението е правилният път към успеха", заключи Ангелов

  Линк

Назад