Назад

Саудитска Арабия иска пряка въздушна линия с България


 • Саудитска Арабия иска пряка въздушна линия с България


   
  Желанието за откриване на пряка въздушна линия между Саудитска Арабия и България бе един от акцентите в изказването на генералния секретар на Съвета на саудитските бизнес камари Фахад бин Салех ас Султан на срещата му с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, водената от него официална делегация и бизнес делегацията на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
  Двете страни се споразумяха да проучат възможностите за изграждането в България на хотел от веригата "Four Seasons" ("Четири сезона").
  Трайков е на посещение в Рияд за участие в Международния енергиен форум, който ще отбележи 20-годишния диалог между страните производителки и страните потребителки на петрол. 
  Българският министър запозна домакините си с условията за инвестиции в нашата страна, както и с възможностите й да изнася качествена продукция в областта на фармацевтичната промишленост, електротехниката, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство и други.
  Той акцентира и върху желанието и готовността на България да разширява и задълбочава търговско-икономическите отношения със Саудитска Арабия. Конкретна проява в тази посока бе подписаното в присъствието на министър Трайков споразумение за сътрудничество между Съвета на саудитските бизнес камари и БТПП.
  Предстои създаването на саудитско-български бизнес съвет, който трябва да активизира допълнително икономическите връзки между двете държави.
  При посещението си в Рияд вчера Трайков се срещна с принц Ал Уалид бин Талял бин Абдул Азиз Ал Сауд - един от най-богатите и влиятелни хора в света, член на саудитското кралско семейство. Двамата обсъдиха икономическата ситуация в света, развитието на енергийния пазар и потенциала на България като инвестиционна и туристическа дестинация. В програмата на министър Трайков са предвидении и срещи с министъра на петрола и минералните ресурси на Саудитска Арабия Али ибн Ибрахим ал Нуейми и министъра на търговията и промишлеността Абдула ибн Зейнал Али Реза.
   

  Линк

Назад