Назад

ТЕМА daily - Плевнелиев: България и Сърбия са пример за добросъседство


 • Плевнелиев: България и Сърбия са пример за добросъседство

  "България и Сърбия дават пример за добросъседство, за обща перспектива, за братство и за приятелство, а допреди десет години Балканите бяха Барутният погреб в продължение на 100 години за Европа." Това каза президентът Росен Плевнелиев, който заедно със сръбския президент Томислав Николич откриха в БТПП българо-сръбски бизнес форум.
   
  "Гордеем се, че има Българо-сръбската промишлена палата и искаме да ви окуражим да работите и да произвеждате заедно", каза Плевнелиев. "Сега ние даваме пример за добросъседство, за обща перспектива, за братство и за приятелство", добави българският президент. "Това е само началото - вие сте сериозни бизнесмени и си спомняте каква беше България в началото на евроинтеграцията - сега, 12 години по-късно БВП на България е два пъти по-голям, а бюджетът на държавата е два пъти и половина по-голям", посочи Плевнелиев. "Колкото по-рано се кооперирате толкова по-добре", подчерта той. Ние правим заедно общи транспортни и газови връзки", посочи българският президент. "Изграждаме общи гранични пунктове и имаме проекти за помощ на граничните райони и за общи заседания за правителствата. Списъкът за общи проекти е дълъг и по него ще се постигат резултати. Договорихме се за силна интеграция, защото нито една от двете държави сама не е достатъчно атрактивна. Знаем, че само заедно можем да привличаме инвестиции", заяви Росен Плевнелиев. Една фабрика в България няма шанс, ако митницата на границата със Сърбия не работи добре.
   
  "Дълго време допускахме грешката да гледаме едностранно - по време на комунизма 92 процента от икономиката ни служеше на Съветския блок, сега по-голямата част работи с ЕС. Да, но понякога големите възможности са просто на една ръка разстояние, каза президентът на България. "Потенциалът е огромен и това е от взаимен интерес и виждаме началото на един тренд за сътрудничество. Стартираме общи инициативи и с помощта на европейски програми ще задълбочим интеграцията", каза Плевнелиев. "Рискът за съвместна работа е все по-малък , а перспективите са все по-големи", заяви още Плевнелиев. "Не политиците, а бизнесът създават работните места", допълни държавният глава. "Двете страни тръгват на много по-силен път на интеграция - на 500 километра от София и на 500 км от Белград има 60 млн. души население, където бомбардировките вече са история", посочи още Росен Плевнелиев.
   
  "В историята на БТПП никога не е имало толкова много желаещи фирми за срещи, че чак да се напълнят и двете зали и фоайето на Палатата", каза председателят на БТПП Цветан Симеонов. "Има огромен потенциал за връзки и двете страни вървят към балансиране в търговията", добави Симеонов. "България вече стъпи на европейския път и се радвам, че Сърбия следва същата посока. Ще се стремим към ръст в стокооборота, в инвестициите и в туризма."

  Линк

Назад