Назад

ECON.bg - София и Белград - първите балкански столици, свързани с магистрала


 • София и Белград - първите балкански столици, свързани с магистрала


  Защо на Балканите все още нямаме две столици, свързани с магистрала? Този въпрос повдигна председателят на БТПП Цветан Симеонов пред президентите на България и Сърбия Росен Плевнелиев и Томислав Николич по време на Българо-сръбски бизнес форум в София.
   
  Във форума взеха участие над 100 български и 30 сръбски фирми
   
  Симеонов заяви, че има много какво още да се направи в тази посока и призова България и Сърбия да положат общи усилия, София и Белград да бъдат първите две балкански столици, които да се свържат с магистрала.
   
  „Работете заедно, произвеждайте заедно, инвестирайте от България в Сърбия и от Сърбия в България. Ние като президенти можем само да ви окуражим“, заяви Плевнелиев. Той подчерта, че България ще подкрепя европейското развитие на Сърбия и изтъкна, че двете страни заедно изграждат общи проекти, както и че стартират нови инициативи с общоевропейско значение.
   
  И Росен Плевнелиев, и Томислав Николич изтъкнаха, че потенциалът за двустранно сътрудничество в икономиката е голям и че оползотворяването му е от взаимен интерес.
   
  БТПП и ТПП на Сърбия, както и новосформираната Българо-сръбска търговско-промишлена камара, ще работят активно за неговата по-пълна реализация, заяви председателят на българската търговско-промишлена палата. Симеонов изрази задоволство от европейската ориентация на Сърбия и заяви, че българският бизнес ще подпомогне сръбската страна да извърви по-бързо интеграционния си път, защото е от общ интерес да превърнем Балканите в източник на стабилност и предпочитана дестинация за туристи и за инвестиции.

  Линк

Назад