Назад

COMPUTERWORLD - Потенциалът за бизнес между България и Сърбия е огромен, заявиха президентите на двете страни


 • Потенциалът за бизнес между България и Сърбия е огромен, заявиха президентите на двете страни


  Има огромен потенциал за развитие на икономическите отношения между България и Сърбия, като с общи усилия двете страни могат да станат по-атрактивни и за инвеститорите, и за излизането на външни пазари. Сега даваме пример за добросъседство, за обща икономическа перспектива, за братство и за приятелство, заявиха президентите на България Росен Плевнелиев и на Сърбия Томислав Николич при откриването на българо-сръбски бизнес форум в БТПП.
   
  „Не политиците създават работни места, а бизнесът. Ние искаме да ви окуражим, двете държави тръгват по силен път на интеграция. На 500 км от София и на 500 км от Белград живеят над 60 млн. души, строим заедно магистрали, газови връзки, каза Плевнелиев. - Правим общи гранични пунктове, имаме съвместни проекти за граничните райони. Списъкът за общи проекти и дълъг и по него ще се постигат резултати", добави президентът.
   
  Според него българските фирми добре търгуват с големите икономики в ЕС като Германия, Франция, Испания, но има и огромен потенциал пред българо-сръбското сътрудничество. „Трансграничната програма България Сърбия се финансира от ЕС с над 36 млн. евро, надяваме се в следващият програмен период тези пари да са повече. Разчитаме и на общи проекти по Дунавската стратегия", каза Плевнелиев. Той посочи, че 12 години след началото на евроинтеграцията на България нейният БВП е два пъти по-голям, а държавният бюджет – 2,5 пъти по-голям.
   
  Сред общите проекти, обсъдени на срещата на двамата президенти, са били ускоряване на работата за реализация на Транспортен коридор № 10, с изграждането на автомагистрала и реконструкция на железопътната линия София – Калотина – Ниш, изграждането на нови ГКПП, както и възможността за създаване на пряка въздушна линия София-Белград. Росен Плевнелиев е потвърдил, че България и Сърбия ще бъдат свързани от интерконекторна газова връзка, съобщиха от президенството.
   
  Росен Плевнелиев приветства създадената Българо-сръбската промишлена палата и окуражи фирмите от двете страни да работят и да произвеждат заедно. „Рискът за съвместната работа е все по-малък , а перспективите все по-големи", добави Плевнелиев.
   
  За форума в БТПП бяха регистрирани предварително около 30 сръбски фирми и над 90 български, но на самото събитие списъкът бе допълван многократно от бизнесмени, желаещи да установят директни контакти със сръбските участници. Сред фирмите личаха имената на редица български ИТ компании, разработващи софтуерни и комуникационни продукти или телекомуникационни услуги. От сръбска страна във форума взеха участие две ИКТ фирми – софтуерният разработчик ASW Engineering и белградската TOWERS NET, предоставяща проектно управление и консултации в сферата на телекомуникациите, сигурността на данните и измервателните системи.
   
  „В историята на БТПП никога не имало толкова много желаещи фирми за срещи, каза председателят на БТПП Цветан Симеонов. - Има огромен потенциал за развитие, тъй като стокообменът между двете страни никога досега не е стигал 1 милиард евро годишно. През последната година дори бе отчетен спад, но пък вървим към балансиране в търговията. Стокообменът ни с Турция е 2 милиарда евро, а с Румъния – 1,5 млрд. евро", добави Симеонов. 

  Линк

Назад