Назад

ФАКТИ - София и Белград да станат първите балкански столици, свързани с магистрала


 • София и Белград да станат първите балкански столици, свързани с магистрала


  Защо все още на Балканите нямаме две столици, свързани с магистрала? Този въпрос повдигна председателят на БТПП Цветан Симеонов пред президентите на България и на Сърбия Росен Плевнелиев и Томислав Николич по време на специално организирания от БТПП Българо-сръбски бизнес-форум по повод визитата на сръбския държавен глава в София.
   
  Провокиран от факта, че и двамата президенти са инженери и че работят за строителството и връзките, Цветан Симеонов обърна внимание, че има много какво още да се направи в тази посока и призова: „Нека България и Сърбия да положим общи усилия, София и Белград да бъдат първите две балкански столици, които да се свържат с магистрала“.
   
  „Работете заедно, произвеждайте заедно, инвестирайте от България в Сърбия и от Сърбия в България. Ние като президенти можем само да ви окуражим“, заяви българският държавен глава Росен Плевнелиев. Той подчерта, че България ще подкрепя европейското развитие на Сърбия и изтъкна, че двете страни заедно изграждат общи проекти, както и че стартират нови инициативи с общоевропейско значение.
   
  Форумът, в който взеха участие над 100 български и 30 сръбски фирми беше открит от двамата президенти. И Росен Плевнелиев, и Томислав Николич изтъкнаха, че потенциалът за двустранно сътрудничество в икономиката е голям и че оползотворяването му е от взаимен интерес.
   
  Именно защото съществува този потенциал, БТПП и ТПП на Сърбия, както и новосформираната Българо-сръбска търговско-промишлена камара, ще работят активно за неговата по-пълна реализация, заяви председателят на БТПП. Той също изрази задоволство от европейската ориентация на Сърбия и заяви, че българският бизнес ще подпомогне сръбската страна да извърви по-бързо интеграционния си път, защото е от общ интерес да превърнем Балканите в източник на стабилност и предпочитана дестинация за туристи и за инвестиции.
   
   

  Линк

Назад