Назад

Econ.bg - Пазарът е регулаторът в отношенията между вериги и доставчици


 • Пазарът е регулаторът в отношенията между вериги и доставчици


  Къде е истината? Правителството има силата да помогне на малките търговци и производители, но не бива да се пренебрегват правилата на свободната търговия

   

  Напоследък с нова сила се разразиха полемики по темата имат ли големите търговски вериги монополно положение на пазара за хранителни стоки у нас и ако е така – злоупотребяват ли с него за сметка на производителите ни. И както обикновено в подобни случаи – заваляха идеите за налагане на ограничения в работата на хипермаркетите по отношение на стоки и дори работно време.

   
  Българският продукт трябва да се толерира?!  
   
  Българският продукт трябва да бъде толериран, категорични са от Съюз „Произведено в България”, където членуват и браншовите организации в сферата на хранително-вкусовата промишленост. „Българските производители не са врагове на чуждите вериги, нито пък те са наши врагове, но държавата не може да остане безучастна пред хегемонията на субсидираните евтини вносни стоки от ЕС, които в различните вериги съставляват между 80-90% от артикулите”. Това заяви за Econ.bg Димитър Маджаров от Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите, която е член на Съюз „Произведено в България”.
   
  Налагането на някакъв лимит върху вносните стоки в чуждите хипермаркети нямало да е прецедент, тъй като други членки на ЕС, като Полша, Германия, Франция и други страни, отдавна са въвели изискване тяхната продукция да заема над 75% от щандовете. Полша например постави такова условие още с влизането на чуждите компании и там такива дебати изобщо не се водят.
   
  За разлика от България обаче Полша, Германия и Франция имат огромно земеделско производство и предостатъчно пресни и преработени продукти, с които да напълнят супермаркетите, контрират икономически експерти. И припомнят, че по-голямата част от търговските вериги в Европа са немски и френски и е повече от естествено те да толерират националните си стоки. С просто око може да се види, че преработените продукти в „Кауфланд” са преобладаващо немски, а в „Карфур” – френски.
   
  Войната между производители и вериги
   
  У нас обаче открай време фермери и предприятия се оплакват от нелоялната конкуренция на доминиращите в големите магазини хранителни стоки от ЕС, които са много по-евтини, защото са двойно субсидирани. Нашите земеделски производители на зеленчуци, плодове, мляко и месо не само, че никога не са били подпомагани, но и отделно веригите ги притискат да им продават под себестойност. Търговците им извиват ръцете с непривлекателни договори да не продават по-евтино на друга вериги и да плащат по хиляди годишно за рекламни кампании във веригите. Появиха се и сигналите в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за картелни споразумения между веригите с цените на основните стоки, за еднотипните договори с еднакви клаузи, които фирмите ни са принудени да подписват с всички компании на българския пазар.
   
  В крайна сметка КЗК излезе с решение, че контрактите с доставчиците действително са унифицирани и се явяват картелно споразумение, поради което те бяха забранени. Това всъщност бе първата победа на родните предприемачи във войната с големите търговски компании. Юристите по търговско право обаче не успяха да потвърдят сигналите срещу веригите, че се договарят и за еднакво ниски цени на основните продукти. 
   
  Непазарни идеи в пазарна икономика
   
  Навлизането на спора в нова фаза преди седмица бе в резултат на готвените промени в Закона за конкуренцията. Последната щипка сензация пък произведе депутатът от левицата Спас Пенчев, който в интервю за в."Стандарт“ обяви, че с промяна в търговския закон ще предложи да се забрани на хипермаркетите да работят в събота и неделя, за да наваксат в тези дни кварталните магазини. По негови данни регулация в работното време на веригите били приложили 18 страни в ЕС. „Това мирише на централизация, а не на пазарна икономика”, коментира предложените ограничителни мерки за веригите председателят на Сдружение за модерна търговия Йордан Матеев.
   
  Идеята обаче веднага срещна обществен отпор и Панчев бързо се отметна от нея, като обясни, че била само хрумване, изказано на глас. Срещу предложението наскачаха потребителите, които не желаят точно в почивните си дни да се лишат от хипермаркети, защото пазаруват там за цялата седмица напред и то на много по-изгодни цени отколкото в кварталните магазинчета.
   
  Икономическите анализатори предупредиха, че затварянето на търговските вериги през уикенда ще ощети най-вече българските потребители и не изключиха възможността бакалиите да се възползват и да надуят още  повече цените. От друга страна ще пострадат и работещите във веригите, част от които ще бъдат съкратени, а заплатите на всички – намалени.
   
  България е страна с пазарна икономика и като член на ЕС не може да налага ограничения за работно време на частни компании, заяви за Econ.bg председателят на Българската търговско промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.
   
  Още по темата четете ТУК:

  Линк

Назад