Назад

3e-news - Осигуровките няма да се вдигат при поне 20 сектора от икономиката


 • Осигуровките няма да се вдигат при поне 20 сектора от икономиката


  Досега има подписани споразумения за 44 икономически дейности засягаши 1,1 млн. работници

   

  През 2014 г. в около 20 сектора на икономиката няма да се увеличат минималните суми, върху които се внасят осигуровки на работниците. Това стана ясно от провелата се днес работна среща между бизнес и синдикати за договарянето на минималния осигурителен доход (МОД), съобщиха от Българската търговско промишлена палата. Очаква се осигуровките да бъдат увеличени на в едва няколко дейности през следващата година. Засега е ясно, че това ще се случи при работещите в производството на консервирани храни, в машиностроенето, във ВиК – сектора и в растениевъдството.

   
  Досега има 44 споразумения на двустранна основа между представители на синдикатите и на работодателите на ниво браншова организация. Заетите лица , които са обхванати от тези споразумения, са близо 1,1 млн. души, от общо 1,9 млн. служители, за които действа системата на Минималния осигурителен доход. Тоест договореностите засягат 57% от заетите лица има възможност за повишаване на осигурителния праг, обясняват от БТПП.
   
  Препоръчителните насоки от министерството на труда и социалната политика се базират на допусканията за икономическите показатели през 2014 г., а именно – реален растеж на БВП 1,8%, годишна хармонизирана инфлация 2,7% и размер на минималната работна заплата 330 лв.
   
  Фактът, че не е постигната договореност за значителен брой икономически дейности, е показателен, че механизмът за непрекъснато нарастване на средствата за фондовете на обществено осигуряване е неудачен. Нарастването на осигурителният доход води след себе си като ефект свиване на дейността на малките и средни предприятия и освобождаване на нискоквалифицираните работници, припомнят от бизнеса.
   
  БТПП е категорична, че всяка административна принуда за увеличаване на МОД в икономически дейности, в които няма или нe може да има споразумения, е във вреда и на работниците, и на самата икономическа дейност. Увеличаването на минималните осигурителни прагове води до развиване на сивия сектор и увеличаване на безработицата.
   
  Очаква се следващото заседание на работната група да се състои на 10 септември.
   

  Линк

Назад