Назад

България и Сърбия имат възможности за тясно сътрудничество


 • България и Сърбия имат възможности за тясно сътрудничество


   
  Министър – председателят на България и председателят на правителството на Сърбия откриха бизнес форум, организиран от БТПП и Сръбската търговска палата в София. На него участват повече от 150 представители на български и сръбски фирми.
  Според Борисов правителствата на България и Сърбия стоят зад бизнеса и ще сътрудничат все по-тясно с цел привличане на средства и разширяване на бизнеса в двете страни. Той наблегна на сътрудничеството в областите: инфраструктура, транспортни коридори, иновации, туризъм. Премиерът подчерта, че сътрудничеството в рамките на Дунавската стратегия е от особена важност за по-бързото и ефективно присъединяване на Сърбия към Европейския съюз.
  Мирко Цветкович заяви, че Сърбия е пострадала чувствително от икономическата криза, но през 2010 г. се отбелязват положителни тенденции в развитието. Страната вече работи по синхронизиране на законодателството си с цел придобиване на позиция кандидат за ЕС. Предприела е много амбициозен план в тази област. Цветкович официално отправи покана към българския бизнес да инвестира в Сърбия. Според него няколко са факторите, които улесняват съвместното икономическо сътрудничество: страните са с близка история, езиците си приличат и комуникацията е улеснена, разходите за бизнес са малки.
  Бяха направени представяния от Българската агенция за инвестиции, от Агенцията за насърчаване на инвестициите и износа на Сърбия. Бяха представени също така Свободна зона Пирот и Район Зренянин, които предлагат много изгодни условия за български фирми – за производство, представителни офиси и др.
  Директорът на Delta Maxi, г-н Александар Чампаревич представи добра практика в двустранните икономически отношения с инвестицията в супермаркети Пикадили и хипермаркети Темпо.

  Линк

Назад