Назад

DarikFinance.bg - Бизнесът не иска НАП да влиза в кредитния регистър


 • Бизнесът не иска НАП да влиза в кредитния регистър


  Бизнесът не иска НАП да има достъп до данните от кредитния регистър на БНБ. Това показва проучване сред членовете на Българската търговско промишлена палата.
   
  Делът на неодобрителните оценки е 70%, одобрението достига едва 24%, а 6% са колебаещите се относно мярката, която беше оповестена от DarikFinance.
   
  Счита се, че ако бъде даден достъп на НАП до кредитния регистър на БНБ, това би бил още един канал за изтичане на търговска информация към неподходящи ползватели, заради високата степен на недоверие, с която се ползват данъчните служители.
   
  Основните опасения на фирмите от реализирането на подобна мярка са свързани със създаване на възможности за злоупотреби и увеличаване на натиска върху бизнеса. Според фирмите и сега институциите имат достатъчно инструменти за противодействие срещу укриването на данъци.
   
  Повечето от предприемачите не смятат, че даването на достъп на НАП до кредитния регистър на БНБ ще доведе до по-висока събираемост на данъци. Същевременно, над 80% от фирмите са на мнение, че ще бъде нарушена банковата тайна.

  Линк

Назад