Назад

СТАНДАРТ - Плевнелиев се допита до бизнеса за бюджета


 • Плевнелиев се допита до бизнеса за бюджета


  София. Президентът Росен Плевнелиев се срещна с официално представените работодателски организации, за да си свери с тях часовника за актуализирания от парламента бюджет.
   
  На "Дондуков" 2 за разговора с държавния глава дойдоха председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и главният изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов.
   
  Държавният глава се запозна с позициите на работодателите по одобрените от парламента промени в Закона за държавния бюджет за 2013 г. Представителите на бизнеса нямат единни виждания по отношение на гласуваните днес изменения и допълнения в най-важния закон на страната. Част от работодателите считат, че е необходимо да започне и дебатът по бюджетната рамка за следващата година, за да бъдат осигурени предвидими условия за развитие на бизнеса и за стимулиране на инвестициите.
   
  Плевнелиев и представителите на най-големите работодателски организации обмениха мнения по икономическата и политическата ситуация в страната, както и по одобрената от Народното събрание актуализация на Закона за държавния бюджет за 2013 година, съобщиха от прессекретариата на президента.
   
  Представителите на работодателите подкрепиха принципната позиция на президента Росен Плевнелиев за необходимостта от диалог за постигането на консенсус по основните задачи пред нацията и за преодоляването на текущата социална и политическа криза.
   
  Пред държавния глава работодателите изразиха загриженост за краткосрочните перспективи пред българската икономика. Бизнесът акцентира върху потребността от ускоряване на част от водещите реформи, включително по отношение на мерките за намаляване на административния натиск върху фирмите. Беше подчертана също така необходимостта от продължаване на усилията за подобряване на средата за бизнеса и за насърчаване на вътрешните инвестиции, които са допълнителен стимул за ръст на икономиката.
   
  Държавният глава и водещите работодателски организации ще продължат редовния си диалог, стана ясно още по време на срещата на „Дондуков" 2.

  Линк

Назад