Назад

NEWS.BG - Плевнелиев разговаря с представители на национално признатите работодателски организации


 • Плевнелиев разговаря с представители на национално признатите работодателски организации


  Президентът Росен Плевнелиев се срещна днес с председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, изпълнителния председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и главния изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов, съобщиха от президентската пресслужба.
   
  Държавният глава и представителите на най-големите работодателски организации обмениха мнения по икономическата и политическата ситуация в страната, както и по одобрената от Народното събрание актуализация на Закона за държавния бюджет за 2013 година.
   
  Представителите на работодателите подкрепиха принципната позиция на президента Росен Плевнелиев за необходимостта от диалог за постигането на консенсус по основните задачи пред нацията и за преодоляването на текущата социална и политическа криза.
   
  Пред държавния глава работодателите изразиха загриженост за краткосрочните перспективи пред българската икономика. Бизнесът акцентира върху потребността от ускоряване на част от водещите реформи, включително по отношение на мерките за намаляване на административния натиск върху фирмите. Беше подчертана също така необходимостта от продължаване на усилията за подобряване на средата за бизнеса и за насърчаване на вътрешните инвестиции, които са допълнителен стимул за ръст на икономиката.
   
  Държавният глава се запозна с позициите на работодателите по одобрените от парламента промени в Закона за държавния бюджет за 2013 г. Представителите на бизнеса нямат единни виждания по отношение на гласуваните днес изменения и допълнения в най-важния закон на страната. Част от работодателите считат, че е необходимо да започне и дебатът по бюджетната рамка за следващата година, за да бъдат осигурени предвидими условия за развитие на бизнеса и за стимулиране на инвестициите.
   
  Държавният глава и водещите работодателски организации ще продължат редовния си диалог, стана ясно още по време на срещата на „Дондуков" 2.

  Линк

Назад