Назад

TV 7 - Данъчните с достъп до кредитния регистър на БНБ?


 • Данъчните с достъп до кредитния регистър на БНБ?


  Мярката е обсъждана с аргумента, че в много случаи фирмите декларират лоши резултати пред приходната агенция или не отчитат печалба, а в същото време имат достъп до големи кредити
  Данъчните да имат достъп до кредитния регистър на БНБ с цел да противодействат на данъчните измами. Тази идея обсъжда Финансовото министерство за ограничаване на данъчните измами. Засега намерението не е оформено като законодателна промяна, но бизнесът е силно притеснен за какви цели може да се използва подобно сваляне на банковата тайна.
   
  Мярката е обсъждана с аргумента, че в много случаи фирмите декларират лоши резултати пред приходната агенция или не отчитат печалба, а в същото време имат достъп до големи кредити. Според юриста Тодор Табаков подобен аргумент е несъстоятелен. По неговите думи банките работят единствено с официална информация и не биха се позовали при оценка на кредитабилността на едно дружество на неофициалната информация от мениджърските сметки на съответното дружество.
   
  Експресно проучване на търговско-промишлената палата показва, че 76% от компаниите се притесняват, че подобно сваляне на банковата тайна ще доведе до допълнителна тежест за бизнеса им, ще намали достъпа им до кредити и ще усили корупционния натиск върху тях.
   
  От Стопанската камара подкрепят идеята за разширяване на контрола срещу данъчните измами, но също са притеснени дали това няма да се използва за натиск върху фирмите. Данъчните и в момента имат достъп до кредитния регистър и банковите сметки на фирмите, но само след като съдът прецени, че има основателни причини за разследването.

  Линк

Назад