Назад

еcon.bg - Турция е готова да инвестира милиони у нас


 • Турция е готова да инвестира милиони у нас


  Стотици милиони долари е готова да инвестира Турция в България. Това обяви пред Econ.bg Тошко Томов, представител на службата по търговско икономическите въпроси(СТИВ) на страната ни в Турция. Той прие първата награда на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за най-успешна служба по търговските въпроси по отношение на инвестициите между двете страни. Томов добави, че бизнес връзките между страните ни в момента се развиват изключително добре.
   
  "Ние не можем да осигурим достатъчно стоки, каквито би поел турския пазар", поясни експертът. "Основно за югоизточната ни съседка ние можем да предложим стоки от промишлеността", обясни Томов.
   
  Заедно  с турското ни представителство награди за успешно развитие на бизнес взаимоотношенията получиха представителствата ни в Южна Корея и Грузия. Понеже правилникът не позволява Русия, Китай и Румъния да получават две поредни години награди, те не бяха включени в номинациите.
   
  Трите служби обаче продължават с отличните си резултати, обясни председателят на БТПП Цветан Симеонов. Той специално похвали представителите от трите страни. На наградите присъства и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев.
   
  Критериите, за които се дават наградите, са увеличение на дела на инвестициите, износът и туристопотока спрямо миналата година. Симеонов добави, че през последните години все повече чуждестранни компании идват при палатата, за да похвалят българските представители в чужбина. Почти половината от компаниите са оценили като отлично взаимоотношението си с представителите на СТИВ. Това е два пъти повече спрямо миналата година, обясни Симеонов. Според проучването едва 5% от фирмите не са се допитвали до търговските ни „посланици” за инвестиции у нас.

  Линк

Назад