Назад

Касовите апарати за връзка с НАП все още не са пуснати на пазара


 • Касовите апарати за връзка с НАП все още не са пуснати на пазара


   
  17.02.2011, 10:44
  Производителите подготвят тестовите модели, а у нас работят около 200 хил. фирми, които до 30 септември трябва да се свържат с НАП
  Фирмите все още не може да закупят новите касови апарати, които са необходими, за да се направи връзката им с Националната агенция за  приходите (НАП). Въпреки че още от около година е ясно, че това ще се прави, нито един производител няма готов апарат. Няколко фирми споделиха, че това е така, защото постоянно се правят промени и не е имало смисъл преди изискването да бъде прието със сигурност, те да правят инвестиции и в производство. 
  Крайният срок за свързване на касовите апарати с НАП за фирмите, регистрирани по ДДС, е 30 септември. Броят на търговците, които трябва да направят това, е около 200 хил. Всеки един от тях трябва или да си купи нов касов апарат, или ако старият позволява - да го дооборудва. Ако не го направи, ще бъде глобен с 1000 лв. До март 2012 г. трябва да бъде изградена и връзката между касовите апарати на всички търговци с НАП. 
  Новите апарати
  "Все още е рано да се коментира в подробности, както и да се очаква да има апарати на пазара. Това е така, защото новите изисквания се одобриха съвсем скоро", обясни Пенчо Илиев, изпълнителен директор на "Датекс" - една от компаниите производители на касови апарати. В момента от фирмата планират производството на около 200 нови апарата. Те обаче ще бъдат продадени на специални клиенти с цел тестване. Масовото производство ще започне чак след тестването. От "Електроника" АД пък коментираха, че плановете им засега са да пуснат два модела. Единият ще бъде готов до края на този месец, а другият - до края на следващия. 
  Схемата на свързване
  Пред фирмите, които са регистрирани по ДДС и трябва да се свържат с НАП, има два варианта - единият е да купят нов апарат, а другият - да дооборудват старите си апарати. Във втория случай е важно апаратът да е купен преди около година и документите му все още да са валидни. Необходимо е да си закупят данъчен терминал, чрез който да се направи връзката с НАП, нова фискална памет и специален софтуер. Търговският директор на "Електроника" АД Надя Николова обясни, че за да се ползват старите апарати, производителите трябва да са узаконили нов софтуер. 
  Към момента вече има пример и за търговец, който е надградил 65 от касовите си апарати и ги е свързал с НАП. 
  Колко ще струва
  Все още не се знае и със сигурност колко ще трябва да отдели всеки търговец за закупуването на нов апарат или за претрансформирането на стария. Пенчо Илиев прогнозира, че обновяването на старите касови апарати ще костват на всеки търговец по около 300 лв. Цената на данъчните терминали, необходими за старите апарати, е около 200 лв., фискалната памет е около 50 лв. А отделно се заплаща и за софтуер. С други думи, цената излиза същата.
  Бизнесът е доволен
  От бизнес организациите коментираха, че изискването за свързване на касовите апарати на фирмите с НАП е добра стъпка. Според заместник- председателят на Българската стопанска камара Камен Колев това ще помогне за изсветляване на сивата икономика. По данни на НАП около 70% от търговците укриват обороти, а свързването им с приходната агенция ще изчисти този проблем. Освен това инвестицията в нов апарат няма да затрудни финансово фирмите, защото няма да бъде повече от 250-300 лв., допълва Колев.
  Преди седмица от БТПП коментираха, че разходите по закупуването на апарати ще се приспадне от данъците, защото ще бъдат включени като разход за фирмата. Позицията на БТПП е, че изрядните работодатели имат интерес от бързото и навременно прилагане на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. 

  Линк

Назад