Назад

БНТ - Министърът, бизнесът и търговските представители се срещнаха


 • Министърът, бизнесът и търговските представители се срещнаха


  Търговските представителства на България зад граница трябва да станат агресивни в търсенето на нови пазари за българските стоки. За това призова икономическият министър Драгомир Стойнев по време на годишната среща на търговско-икономическите съветници, в която участва и бизнесът. Министърът призова да развием износа си към трети страни, извън ЕС. Той открои огромния потенциал на азиатските икономики, Русия, както и страните от ОНД.
   
  Бизнесът отчете напредък в отношенията си с търговските представителства зад граница. От Българската търговско-промишлена палата обаче заявиха, че още има случаи, когато се отказват съдействие на наши фирми.
   
  Ясно е, че не всички български бизнесмени са обучени във външна търговия и знаят да поискат каквото им трябва. Но трябва да се съобразяваме с тази даденост и аз призовавам представителите на България в търговско-икономическите служби да проявяват още по-голяма толерантност, заяви Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата.
   
  Представители на службите по търговско-икономически въпроси контрираха с аргумента, че винаги са се старали да изпълняват исканията. В последно време обаче зачестили фирмите, които искали от съветниците едва ли не да осъществят тяхната сделка. Изтъкнаха и други пречки в работата си.
   
  За тази година ние нямаме делегиран и официално даден бюджет, с който ние разполагаме и работим. Това за първи път се случва като цяло, отбеляза Бронислав Денев - търговски представител в Букурещ.
   
  Министър Стойнев заяви, че ще се открият нови служби, където има нужда, а на други места ще се закрият.
   
  Държавата ще свърши своята работа, бизнесът също - ние изискваме от него да има конкретни предложения, защото това е единственият начин да имаме устойчив икономически растеж, заяви Драгомир Стойнев.
   
  Търговските представители подчертаха още, че могат да бъдат много полезни, защото имат необходимите контакти, включително и помежду си, но апелираха за екипна работа и подкрепа.
   
  Вижте ВИДЕОТО в линка по-долу:

  Линк

Назад