Назад

Money.bg - Визия 2020: Интелигентен и устойчив растеж чрез иновации


 • Визия 2020: Интелигентен и устойчив растеж чрез иновации


  Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев даде старт на заседанието на Националния съвет по иновации. Той заяви, че това е първото заседание на съвещателния орган от 3 години насам, което, според него, е "необяснимо".
   
  Съветът за малките и средни предприятия също не беше свикван от толкова време и явно това отразява отношението на предишното управление към тези две теми. „ Явно волята не е била такава", допълни министърът.
   
  Стойнев отбеляза, че малките и средни предприятия са гръбнакът, както на българската, така и на европейската икономика.
   
  Министърът заяви, че България трябва да насърчава иновациите, за да имаме конкурента икономика. Той изтъкна значението на диалога между институциите и пожела успех на заседанието.
   
  Началникът на отдела по иновации и предприемачество Емилия Радева представи визията на министерството за това, как трябва да се развиват иновациите у нас до 2020 година.
   
  Основната точка в нея е да бъде постигнат интелигентен и устойчив растеж. Във визията е записано, че трябва да имаме ресурсоефективна индустрия, която да се съобразява с околната среда и промените в климата.
   
  На преден план в развитието на иновациите се поставят университетите и институтите на БАН, защото там е съсредоточен капацитетът, който може да отговори на нуждите на бизнеса.
   
  Законът за иновации, който е изработен още през 2011 година, трябва види „бял свят" до края на настоящата 2013 г., заяви Йосиф Аврамов, член на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).
   
  Основната задача на днешната среща е да обсъдена Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2014 - 2020 година. Йосиф Аврамов посочи, че търговската палата ще изпрати своето становище и коментар на стратегията в средата на август. По думите му е необходимо и самата стратегия да бъде приета до края на годината.
   
  Интересен въпрос е и това - какъв ще бъде бюджетът на Националния иновацинен фонд, както и дали ще има сесия, отбеляза още Йосиф Аврамов от БТПП.
   
  В началото на септември ще се сформира работна група по казуса Белене. Тя ще трябва да оцени всички финансови, технологични, икономически аспекти на проекта. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който коментира изнесената информация, че по време на пленума на БСП темата с Втора атомна отново е била поставена.
   
  Стойнев посочи, че оценката на АЕЦ "Белене" е част от плана Орешарски и ние трябва да излезем скоро пред хората със становище ще го има ли проектът или не. По думите му резултатите от работата групата ще бъдат ясни преди Нова година.

  Линк

Назад