Назад

ECONOMY.BG - Министър Чобанов обсъди актуализацията на бюджета с бизнеса


 • Министър Чобанов обсъди актуализацията на бюджета с бизнеса


  Бюджетният дефицит ще бъде запазен в рамките на 2%, каквото е законовото ограничение и ще бъде съобразен с европейските правила. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов по време на среща с представители на национално представените работодателски и синдикални организации, във връзка с предлаганата актуализация на държавния бюджет. 
   
  Като основни причини за поисканата актуализация, той посочи наличието на показатели, според които приходната част на бюджета няма да може да бъде изпълнена, не достатъчно добро бюджетно планиране и липса на достатъчно гъвкавост. Според министър Чобанов е възможно предвиденият бюджетен лимит от 1 млрд. лв. да не бъде достигнат.
   
  Мерките за повишаване на събираемостта на приходите, както и тези за намаляване административната тежест върху бизнеса вече са в действие. От 1 до 12 юли Националната агенция по приходите е възстановила 455 млн. лв. ДДС на бизнеса, като 60 млн. лв. са върнали на общо 1215 малки и средни фирми, подчерта Петър Чобанов. 
   
  Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, заяви, че не трябва да се увеличава дългът и данъците. Според него увеличаването на минималната работна заплата без ясна връзка с увеличението на производителността на труда, води до увеличаване на безработицата и захранва сивия сектор. 
   
  Всички участници в дискусията се обединиха около мнение, че  възможно най-скоро трябва да се свика заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

   


  Линк

Назад