Назад

INVESTOR.BG - Бизнесът приема актуализация на бюджета под условие


 • Бизнесът приема актуализация на бюджета под условие


  Бюджетният дефицит ще се увеличи с 493 млн. лв., като общият дефицит на страната ще достигне 1,6 млрд. лв., или 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), който се очаква за годината. Това стана ясно след като в началото на седмицата Министерство на финансите публикува основните параметри по актуализацията на бюджета за тази година.
   
  От своя страна работодателските организации заявиха, че приемат предложената актуализация, но при определени условия.
   
  По време на обществен съвет с представителите на националнопредставените работодателски и синдикални организации министърът на финансите Петър Чобанов коментира, че са налице „достатъчно доказателства, че заложената приходна част на бюджета няма да се изпълни“, а освен това бюджетът „няма достатъчна гъвкавост“.
   
  Чобанов потвърди пред бизнеса, че ще се запази дефицитът до законовото ограничение от 2% от БВП, предвиденият лимит за новоемитиран дълг от 1 млрд. лв. е възможност на бюджета, не е наложително да се използва, съобщават от МФ.
   
  Димитър Бранков от Българската стопанска камара припомни на министър Чобанов становището на камарата, че ще подкрепи актуализацията на бюджета, но застава зад принципа „дефицит срещу реформи“. БСК призовава основният фокус да е върху заетостта и програмите за субсидирана заетост за започващите и приключващите своята кариера.
  Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата изрази становище, че не трябва да се увеличава преразпределителната роля на държавата и да се увеличава дългът. БТПП също подкрепя предприетото разплащане с бизнеса и предложените мерки за увеличаване на събираемостта на приходите.
   
  Камен Колчев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изрази позиция, че с актуализацията на бюджета трябва да се осигури гъвкавост, а не възможност за повече разходи. Той се обяви за реформи в приходните администрации и ефективна връзка между различните контролни държавни органи. КРИБ счита, че обявените от МФ мерки за събираемостта са добри, но биха били само козметични, ако не се овладее проблемът с контрабандата на акцизни стоки и не се намали сивата икономика. Работодателите предлагат промяна в принципа на управление на държавната собственост чрез въвеждане на механизмите на публично-частната собственост.
   
  Никола Зикатанов от Асоциацията на индустриалния капитал в България коментира, че приемат мотивите за актуализацията на бюджета, но от организацията настояват да се насочват средства за растеж и създаване на нови работни места.
   
  Президентът на КНСБ Пламен Димитров подкрепи предложената актуализация, като представи на министър Чобанов предложения за допълнителен социален пакет от седем мерки за най-уязвимата част от населението и препоръча овладяване на контрабандата с цел увеличаване на приходите от акцизи.

   


  Линк

Назад