Назад

Анализ на БТПП за безработицата и сивия сектор в икономиката


 • Анализ на БТПП за безработицата и сивия сектор в икономиката

  <


   
  Спазвано ли е трудовото законодателство у нас и наясно ли са работниците и служителите със своите права? Българската търговско-промишлена палата се опитва да даде отговор в анализ, представен и на депутатите от парламентарната комисия по труд и социална политика. 
  Работниците и служителите не са запознати със своите трудови права, това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата. Едва 43% от тях знаят какви са инструментите, с които Инспекцията по труда може да ги защити . Обезпокояващо е, че резултатите при младежите са още по-ниски. Освен това само 30% от заетите са наясно с възможностите на синдикатите да застанат зад интересите им. 
  Олга Чугунска, БТПП:
  - Като цяло тази ниска степен на информираност може д асе разгледа в две насоки: заетите лица могат да навлизат в отношения типични за неформалната икономика, т.е. да се изплаща по трудов договор частично сумата, а останалата част да се изплаща в кеш без трудов договор. 
  Въпреки че проучването е направено сред фирми ,които работят на светло, част от резултатите са типични за сивия сектор. Така например малко над 8% са заявили, че нямат трудов договор с работодателите. 
  Олга Чугунска, БТПП:
  - Като по отношение на тези лица, които нямат сключен договор с работодателя - основно тях са ангажирани в три отрасъла. Това са хотелиерство и ресторантьорство, гражданско строителство и изолации, производство на текстил, изделия на текстил и производство на облекло. 
  По отношение на полагането на извънреден труд - едва 16% са заявили, че им се заплаща и то частично. 
  .Автор: Таня Кръстевa

  Линк

Назад