Назад

СТАНДАРТ - Чобанов: Не е наложително да се вземе заем от 1 млрд.


 • Чобанов: Не е наложително да се вземе заем от 1 млрд.


  „Имаме достатъчно доказателства, че заложената приходна част на бюджета няма да се изпълни, освен това е налице недостатъчно добро бюджетно планиране и бюджетът няма достатъчна гъвкавост - това основно наложи актуализацията на бюджета, която предложихме".
   
  Това коментира министърът на финансите Петър Чобанов по време на срещата си в обхвата на Обществен съвет с представителите на националнопредставените работодателски и синдикални организации, съобщи пресцентърът на МФ.
   
  Ще запазим дефицита до законовото ограничение от 2% от БВП и ще се съобразим с европейските правила, допълни финансовият министър. Предвиденият лимит за новоемитиран дълг от 1 млрд. лв. е възможност на бюджета, не е наложително да се възползваме от нея - уточни министърът. Предприетите мерки от МФ за повишаване на събираемостта на приходите и намаляване на административния натиск върху бизнеса вече са в действие.
   
  В коментар по темата за задълженията на държавата към бизнеса, министър Чобанов уточни, че от 1 до 12 юли НАП е възстановила 455 млн. лева. ДДС на бизнеса, от които 60 млн. лв. на 1215 малки и средни фирми.
   
  Президентът на КНСБ Пламен Димитров подкрепи предложената актуализация, като представи на министър Чобанов своите предложения за допълнителен социален пакет от седем мерки за най-уязвимата част от населението и препоръча овладяване на контрабандата, с цел увеличаване на приходите от акцизи.
   
  Никола Закатанов от Асоциацията на индустриалния капитал в България коментира, че разбират мотивите за актуализацията на бюджета, но от организацията настояват да се насочват средства за растеж и създаване на нови работни места.
   
  Българската стопанска камара, представена на срещата от Димитър Бранков, припомни на министър Чобанов становището си от октомври м.г., подготвено за обсъждането на бюджет 2013 г., като считат позициите си оттогава актуални и сега. БСК също изрази подкрепа за актуализацията на бюджета, но застават зад принципа „дефицит срещу реформи" и призоваха основният фокус да е върху заетостта и програмите за субсидирана заетост за започващите и приключващите своята кариера.
   
  Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата изрази становище, че не трябва да се увеличава преразпределителната роля на държавата и да се увеличава дълга, но подкрепят предприетото разплащане с бизнеса и предложените мерки за увеличаване на събираемостта на приходите. Камен Колчев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изрази позиция, че с актуализацията на бюджета трябва да се осигури гъвкавост, а не възможност за повече разходи. Той се обяви за реформи в приходните администрации и ефективна връзка между различните контролни държавни органи.
   
  КРИБ счита, че обявените от МФ мерки за събираемостта са добри, но биха били само козметични, ако не се овладее проблемът с контрабандата на акцизни стоки и не се намали сивата икономика. КРИБ предложиха промяна в принципа на управление на държавната собственост, чрез въвеждане на механизмите на публично-частната собственост.
   
  Всички участници в дискусията подчертаха необходимостта от по-бързото свикване на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество за решаване на актуални социални въпроси, част от които са предложенията на синдикатите за увеличаване на минималната работна заплата.

  Линк

Назад