Назад

Иран "ухажва" родния бизнес


 • Иран "ухажва" родния бизнес


   
  Това стана ясно на бизнес форум с участието на български и ирански фирми, съобщиха от пресофиса на  Българската търговско-промишлена палата (БТПП), която домакинства срещата. Бизнес делегация от Иранската палата на търговията, промишлеността и мините е на четиридневно посещение в България.
  Благодарение на медиите хората понякога изпадат в заблуда за нашата страна, отбеляза председателят на Иранската палата д-р Мохамад Нахавандия.
  Покупателната способност на иранското население се изчислява на 870 млн. долара. Тези цифри поставят Иран на 17-то място в света, посочи той.
  46% от БВП на Иран се генерира от индустрията. През 2010 г. износът на Иран възлиза на 79 млрд. долара, а вносът на 59 млрд. долара. Външният дълг на страната е само 12% от БВП, а резервите в злато и валута са около 85 млрд. долара.
  Иран е на второ място по резерви от природен газ в света и на трето място по петролни резерви. Населението на страната е значително младо - средната възраст е 27 години.
  Огромните възможности на двустранната търговия от преди 20 години между Иран и България сега са на незавидни равнища, стана ясно по време на срещата.
  Направеното от български фирми в Иран в миналото не е забравено. Целта, която си поставяме е диверсификация на стокообмена, каза председателят на БТПП Цветан Симеонов.
  Той предвиди потенциал за съвместно сътрудничество в областите фармация, туризъм и земеделие.
  Предвижда се сътрудничество и в областта на машиностроенето - Иран вече има добри възможности в тази област и при добра обмяна на информация може да се достигне до съвместни инвестиции.
  В енергетиката също имат готовност за инвестиции за създаване на нови рафинерии. Иран е един от основните играчи в света на пазара на петролните и химическите продукти. Частният сектор вече навлиза в тази област.

  Линк

Назад