Назад

Държавата тръгва да бори младежката безработица


 • Държавата тръгва да бори младежката безработица


  ...
  Като представител на работодателите по темата участва Олга Чугунска, анализатор от Българска търговско-промишлена палата (БТПП): 
  Като цяло БТПП подкрепя плана на държавата за овладяване на младежката безработица. Нашите членове проявяват интерес към стажантските програми. Работодателите биха се включили когато има лесни процедури и бързо възстановяване на разходите. Това е една краткосрочна мярка и ние я приемаме. 
  Проблемите обаче са дългосрочни и структурни на пазара на труда. Те отразяват най-вече състоянието на образователната ни система и квалификацията на младежите. За съжаление ние попадаме в една доста негативна статистика. В ЕС сме на първо място по младежи, които нито учат, нито работят. Липсата на образование намалява възможностите за реализация. Ние работим по практическия аспект в подготовката на висшистите. 
  Има единични случаи на връзка между бизнеса и образователната система, а това трябва да стане постоянна практика. Съществува необясним антагонизъм между тези две страни в процеса, а това определено пречи. Всеки преди да започне обучение, трябва да се поинтересува какво се търси на пазара и тогава да определя обучението си. Работодателите не могат да компенсират явната незаинтересованост на младежите при избор на специалност, квалификация и пр. Нашата прогноза е, че в следващите години ще се търсят кадри за техническите специалности. Ориентацията трябва да започне от училище по отношение на кариерното образование, което ще улесни избора на професия.
   

  Чуйте участието на Олга Чугунска в предаването


  Линк

Назад