Назад

Бизнесът предлага данък ”офшорка”


 • Бизнесът предлага данък ”офшорка”


  11:08 | 10 юли 2013
  Необходимо е да се въведе данък офшорка, защото държавата има право да регулира тези парични потоци, лишаващи я от капитал.
  Това заяви адвокат Тодор Табаков, член на Изпълнителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) пред телевизия Bulgaria оn Air. 
   
  Предложението за налагане на данък офшорка дойде в началото на месеца от работодателските организации. 
   
  "На този етап не се ангажираме с обещание за подобен данък. Но ако бъде прието, това би било нещо много новаторско", заяви тогава финансовият министър Петър Чобанов. 
   
  Лидерът на БСП Сергей Станишев пък предложи проверка на всички лица с офшорни сметки.
   
  Въпреки слуховете за изнесени 10 млрд. евро от България след 1989 г., Табаков сподели, че всъщност никой не е правил анализ колко точно се изнасят. По думите му на годишна база сумите стигат осемстотин милиона лева, които се прехвърлят легално. 
   
  „Около 100 милиона евро се очаква да влязат в държавата, ако се въведе данък за паричните преводи към офшорните зони. Това ще са приходи само от преките данъци, а ако включим в сумата и парите от данъчните измами, ще станат много повече", твърди Табаков, цитиран от infostock.bg. 
   
  Той смята, че е необходимо да се следят паричните потоци извън страната и да се облагат поръчителите на трансферите, а не самата офшорна фирма. 
   
  „Според мен всеки може да разполага с парите си, както иска, но след като си плати данъците. Тогава няма да се налага фирмите или собствениците им да се крият. Парите, които вече се намират извън държавата обаче, няма как да се върнат. Възможно е да се помисли за еднократен данък на вече трансферираните към офшорните зони суми", смята още Табаков. 
   
  По думите му в някои държави има строг контрол над паричните потоци, които се насочват към офшорните зони. 
   
  „В Германия данъчната администрация следи всички парични потоци, а когато има трансфер към някоя фирма, намираща се в данъчния рай, веднага започват проверка, дали има извършена услуга, заради която се плаща. Ако няма, то сумата моментално бива обложена", обясни адвокат Табаков. 

  Линк

Назад