Назад

Нужен ни е данък офшорка


 • Нужен ни е данък офшорка


  Евентуално въвеждане на подобна ставка носи приходи от над сто милиона евро, обясниха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП)
   
  „Необходимо е да се въведе данък офшорка, защото държавата има право да регулира тези парични потоци, лишаващи я от капитал", заяви в ефира на Bulgaria On Air адвокат Тодор Табаков, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).
   
  Въпреки слуховете за изнесени 10 млрд. евро от България в годините след 1989 г., Табаков признава, че всъщност никой не е правил анализ колко точно се изнасят. По думите му на годишна база сумите стигат осемстотин милиона лева, които се прехвърлят легално.
  Данък за паричните преводи към офшорните зони
   
  www.thelocal.ch
   
  „Около сто милиона евро се очаква да влязат в държавата, ако се въведе данък за паричните преводи към офшорните зони. Това ще са приходи само от преките данъци, а ако включим в сумата и парите от данъчните измами, ще станат много повече", твърди Табаков.
   
  Той смята, че е необходимо да се следят паричните потоци извън страната и да се облагат поръчителите на трансферите, а не самата офшорна фирма.
   
  „Според мен всеки може да разполага с парите си, както иска, но след като си плати данъците. Тогава няма да се налага фирмите или собствениците им да се крият", категоричен беше той.
   
  „Парите, които вече се намират извън държавата обаче няма как да се върнат. Възможно е да се помисли за еднократен данък на вече трансферираните към офшорните зони суми", смята Табаков.
  Тодор Табаков
   
  www.capital.bg
   
  По думите му в някои държави има строг контрол над паричните потоци, които се насочват към офшорните зони.
   
  „В Германия данъчната администрация следи всички парични потоци, а когато има трансфер към някоя фирма, намираща се в данъчния рай, веднага започват проверка, дали има извършена услуга, заради която се плаща. Ако няма, то сумата моментално бива обложена", обясни Табаков.
   
  Предложението за налагане на данък офшорка дойде в началото на месеца от работодателските организации. "На този етап не се ангажираме с обещание за подобен данък. Но ако бъде прието, това би било нещо много новаторско", заяви тогава финансовият министър Петър Чобанов.
  Финансовият министър Петър Чобанов
   
  Борислав Радославов/LIVENEWS
   
  Напомняме ви, че от БТПП предлагат всички плащания от България към офшорни зони в света да се облагат с 15% данък.
   
  „Размерът на данъка е определен, защото акумулира 10%-ния данък печалба у нас и 5%-ния данък върху дивидента", казва в интервю за „Стандарт" Тодор Табаков.
   
  Той обясни, че облагането на офшорните сделки преследва няколко цели. Първо, ограничава изтичането на капитали от страната. А те в момента са жизненоважни за стагниращата българска икономика. Второ, поставят се в равни условия фирмите, които плащат данъците си у нас, с тези, които ги избягват, разкривайки офшорно дружество.
   
  Равнопоставеността ще повиши конкурентоспособността най-вече на малките и средние фирми. Въпреки че във все по-глобализиращия се свят да въртиш и управляваш бизнес през офшорни дружества вече не е само привилегия на големи компании.

  Линк

Назад