Назад

Евроклубът при БТПП се събра на среща да изпрати Ирландското председателство на ЕС и да посрещне Литовското


 • Евроклубът при БТПП се събра на среща да изпрати Ирландското председателство на ЕС и да посрещне Литовското


  Евроклубът при БТПП се събра на среща да изпрати Ирландското председателство на ЕС и да посрещне Литовското
   
  by Черно и Бяло
  По традиция при ротациите в председателстването на Европейския съюз, членовете на Евроклуба при БТПП се събраха вчера на поредна среща в Палатата, този път – по повод приключилото Ирландско председателство и започналото от 1 юли Литовско председателстване на Общността.
   
  Председателят на БТПП Цветан Симеонов, откривайки Срещата, използва случая да изкаже поздравления за присъединяването от 1 юли на Република Хърватия към ЕС. Той припомни, че на България й предстои да председателства Общността през 2018 г. и че опитът на другите страни, вкл. на Литва, е важен за нас и в това отношение.
   
  Посланикът на Ирландия у нас Джон Роуън представи пред членовете на Евроклуба отчет за току-що завършилото Ирландско председателство.
   
  Ирландия може да бъде напълно удовлетворена от своето председателстване на Общността, коментира председателят на Евроклуба при БТПП Ингрид Шикова. Тя припомни приоритетите на Ирландското председателство – „стабилност, работа, растеж“ и изтъкна като най-големи постижения решенията по финансова рамка и решенията за младежката безработица. По думите на Ингрид Шикова Литва получава в наследство, като страна – председател на ЕС,  един динамичен, по-стабилен и по-разумен Европейски съюз.
   
  Приоритетите на Литовското председателство -„ надеждна, растяща, отворена Европа“ представи посланикът на Литва у нас Дариус Гайдс.
   
  По време на Срещата бяха разисквани и актуалните икономически проблеми у нас.
   
  Рисковете пред българската икономика нарастват и растежът на брутния вътрешен продукт ще остане под потенциала, поне през следващите няколко години. Това заяви главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов, представяйки макроикономическата картина в България пред членовете на Евроклуба. Ниската степен на обществена подкрепа за правителството редуцира шансовете за значим напредък по отношение на структурните реформи във важни области като образованието, здравеопазването и в особено проблемния сектор на енергетиката, отбеляза още Кристофор Павлов.

  Линк

Назад