Назад

Бизнесът не ще избори, нито протести


 • Бизнесът не ще избори, нито протести


  Бизнесът няма интерес от предсрочни избори, а протестите директно му бъркат в джоба, защото всяка нестабилност в страната се отразява на работата
  - държавата буквално замира. Такова е всеобщото мнение на представители на малкия и средния бизнес, членове на БТПП, предприемачи от цялата страна, събрали се на българо-украински икономически форум, показа репортерска проверка на Bnews. Тяхното мнение пък се отличи от политическите декларации на едни други бизнесмени от КРИБ и БСК, които се солидализираха с протестиращите за предсрочен вот и оставка на кабинета.
  "Мога да кажа само, че това което интересува бизнеса - на първо и най-важно място, е държавните институции, независимо от тези публични протести, да си изпълняват задълженията,
  както трябва и даже малко по-стриктно. Това е нашето изискване.", коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов. По думите му електоратът решава дали да има избори и кой да бъде избран, но все пак последните бяха само преди месец и половина.
  "За мене лично по-добре би било, ако протестиращите се бяха организирали преди два месеца, когато бяха изборите, и да попълнят тези 73% избиратели, чиито гласове въобще не са отчетени в това Народно събрание."
  Шефът на палатата обаче е скептичен, че протестиращите, които искат предсрочен вот, са и гласуващите.
  Никакви гаранции нямаме, че тези, които протестират сега по улиците, отново ще се явят пред урните.
  И е хубаво да ги попита някой какво са правили преди два месеца?!", чуди се Симеонов.
  "Поръчките намаляха драстично
  от първите протести и оставката на кабинета Борисов, та досега", каза видинският бизнесмен Васил Ленчев. Осезаемо се усещат трусовете в държавата в сферата на неговия бизнес - производство на водни помпи във фирма, създадена през 1991 г. във Видин.
  Представител на видинска фирма за производство на водни помпи, създадена още през 1991 г.,
  Замирането на бизнеса Ленчев отдава на факта, че клиентите на фирмата са предимно ВиК, ТЕЦ-ове, изобщо дружества, свързани по някакъв начин с работата на държавния апарат.
  "От трусовете при предишното правителство та до момента все още изпитваме трудности и все още нямаме заявки и клиенти. Ситуацията е като в застой, има някакво изчакване", е неговият коментар на ситуацията, като прави уговорката, че е политически безпристрастен.
  "Наблюдавали сме подобни ефекти при всяка смяна на правителство, но сега се оказа доста по-трайна тази тенденция и ние вече три-четири месеца работим на занижени обороти. Аз го отдавам не толкова на протестите, а на самия период на смяна между правителствата, който се оказва вакуумен. Факт е, че дружества, които имат държавно или общинско участие и са с някакъв принципал, те се въздържат от поръчки. И по тази причина големите ни клиенти не ни поръчват и ние не работим, застой.", разказва Ленчев.
  "Всяка липса на действащо, работещо правителство ни е минус за нас.
  Ако това правителство остане, то трябва да може да работи, за да може подчинените му структури да се задействат.
  Ако има пък ново правителство, то ще изтегли още във времето този застой.
  За нас е по-важно да има работещо правителство", категоричен е бизнесменът.
  Намаляването на цената на тока би намалило разходите ни като цяло, коментира една от първите стъпки на кабинета предприемачът. Според него хората, които протестират, не си дават сметка какво следва.
  "Те просто първосигнално отричат и двете партии, които управляват в момента. Със сигурност ситуацията в момента е тежка поради протестите, които косвено удължават неефективността на държавните структури.",
  прави своя анализ предприемачът. Той обяснява, че държавата няма дългове към неговата фирма, но междуфирмената задлъжнялост е огромен бич. И това е така от 4 г. насам.
  "От 2009 г. почти винаги имаме да взимаме и полагаме усилия да си събираме парите, вземанията", разказва Васил Ленчев. "Нашите партньори, на които продаваме, са много засегнати от междуфирмената задлъжнялост. Ние имаме да си събираме вземания от нашите клиенти, които от своя страна имат вземания от техните клиенти, просто веригата е непрекъсната.
   
  "На бизнеса протестите се отразяват зле. Винаги, когато има нестабилност, за бизнеса не е добре. За какво са ни нови избори?
  Нищо няма да се промени с едни нови избори, само ще се усложни обстановката още веднъж. Много е сложна в момента, защото нищо не функционира в държавата, тъй като тя е парализирана и от това няма полза за никого.
  Нови избори, направени по правилния начин, сигурно са нужни и ще подобрят обстановката, но направени сега и веднага, ще усложнят обстановката", добавя Матей Матеев, собственик на средноголяма фирма.
   
  "Естествено, че се отразява всичко, което става. Нищо няма да се промени, ако си подаде оставката кабинетът", съгласява се Александър Баранов, собственик на фирма в областта на селското стопанство, дошъл от Ловеч, за да участва в българо-украински форум в София, организиран от БТПП.
  "Много зле се отразяват на бизнеса протестите. Всичко седи и чака. Какво се случва? Случва се в София и в Пловдив...
  Абсолютни дивотии! За какво да си подава правителството оставката?! Как ще си дава оставката? Никаква оставка няма да си дава!", разпали се предприемач от столицата, дошъл на същия форум, който не пожела да си каже името."
  Друг бизнесмен, седнал до него, се представя с фамилия Сираков и прави заключението за ситуацията в държавата с думите:
  "Ние сме единствената държава, в която икономиката зависи от политиката, тотално обърната. Има блокаж!
  Всички седят и чакат - финансиране, малки и средни предприятия, решаване на някакви други въпроси, всичко седи и чака. "Орешарски направи хубава програма, която трябва да бъде реализирана", намесва се в разговора колегата му.
  "Ако беше реализирана, тръгвахме напред. В момента ние само слушаме и гледаме някакви срични гласове на една група хора около парламента, която изразява мнението на българските граждани.", възмущава се бизнесменът.
  "Отидете в Агенцията за вписванията - всички, които чакат на опашката, или фалират, или обявяват несъстоятелност. Ето това е реалността. Не могат да работят.",
  добавя за онагледяване на положението в българския бизнес предприемачът Сираков. 
  "Всяка политическа нестабилност се отразява негативно на бизнеса. Това е общоизвестен факт, така че сегашната ситуация определено създава напрежение,
  тъй като има известна неопределеност, несигурност, очакване за случване на непридвидими или предвидими събития. От бизнес гледна точка всяка политическа нестабилност не е добро явление.", обобщи Лидия Шулева, председател на българо-украинската търговска камара и бивш вицепремиер и министър на икономиката при Сакскобургготски.
  Всички бизнесмени на форума, българи и украинци, бяха дошли с надеждата за отваряне на нови пазари и разширяване на бизнес-сътрудничеството след изграждане на зоната за свободна търговия между ЕС и Украйна. Нещо, за което отново е нужна стабилна държава и функциониращи институции.

  Линк

Назад