Назад

БТПП предлага 15% данък "офшорка"


 • БТПП предлага 15% данък "офшорка"


  С 15% да се облагат всички плащания от България към офшорни зони в света, предлага Българската търговско-промишлена палата. Размерът на данъка е определен, защото акумулира 10%-ния данък печалба у нас и 5%-ния данък върху дивидента, обясни адвокат Тодор Табаков, който е и член на Управителния съвет на БТПП, пред в. "Стандарт". Възможно е обаче процентът да се свали до 10.
   
  Очакваните приходи от новия данък са около 100 млн. евро, изчисляват от палатата. Не трябва обаче да се пренебрегва и ДДС-ефектът, ако наистина се намали броят на сделките през офшорки и те се извършват на територията на страната.
   
  Според палатата обаче много по-същественият момент от въвеждането на този данък е, че ще престане да се говори за офшорките като за мръсен бизнес. "След като си си платил данъците в една свободна икономика, никой не може да се интересува в каква дестинация си изнасяш парите", казва Табаков. Според него този налог на практика ще "легализира" парите, които отиват към офшорните зони. "Той ще действа като катарзис за тези лица, които до този момент не са си плащали данъците", смята още Табаков.
   
  Според предложението на БТПП с 15% трябва да се облагат всички трансфери на български фирми към офшорни зони, независимо дали са инвестиционни доходи от типа на дивиденти, лихви, авторски и лицензионни възнаграждения, възнаграждения за технически услуги или приходи от прехвърляне на имущество. Този данък трябва да се начислява и при плащания по чисто търговски и посреднически договори, при които имаме преместване на пари от сметка на българско дружество към сметка в офшорна зона.
   
  Предвижда се финансовото министерство да направи списък с офшорните зони. Банките, след като видят дестинацията, ще удържат 15% като данъчен агент и тогава ще правят превода.
   
  Някои работодателски организации обаче смятат, че не всички трансфери към офшорки трябва да се облагат. Много често доставката на суровини за България минава през офшорки, защото чуждите контрагенти, предимно от страните от ОНД, настояват за това. По този начин у нас масово влизали метали. Начисляването на данък по тези доставки ще вдигне цените им до неконкурентни нива, предупреждават от АИКБ. Според БТПП обаче не трябва да има изключения.

  Линк

Назад