Назад

Бизнесът - ужасен от проекта за конфискацията


 • Бизнесът - ужасен от проекта за конфискацията


   
  Проектозаконът на Министерството на правосъдието за отнемане на имущество застрашава неприкосновеността на частната собственост, внушава, че всеки е виновен до доказване на противното и ако бъде приет, България ще стане непривлекателна за инвестиции.
  Такива опасения изразиха шефове на работодателски организации и юристи на разгорещена дискусия, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците, Българската търговско-промишлената палата (БТПП) и Висшия адвокатски съвет, съобщава "Дневник".
  Най-остри критики предизвика текстът, че комисията за отнемане на незаконно имущество, известна като "Кушлев", ще може да конфискува имоти без присъда. "Без влязла в сила присъда, без дори да е открито наказателно преследване, срещу всеки български гражданин, относно когото има анонимни сигнали за разлика между доходи и притежавано имущество, ще може да се презюмира, че е осъществявал престъпна дейност.
  Така цялата система за наказателно преследване ще се окаже преобърната и конституционните гаранции за правата на гражданите ще бъдат заличени", каза Борислав Боянов от адвокатското дружество "Борислав Боянов и Ко".
  "Не мога да приема съществуването на закон с такива рестриктивни цели и функции към населението. Той изключва възможността за равнопоставеност на страните, което е основен принцип в гражданското правораздаване", каза Георги Атанасов от Висшия адвокатски съвет.
  Възраженията на бизнеса бяха насочени предимно към комисията "Кушлев", която въпреки неефективността си по новия закон получава още по-големи правомощия. За периода 2006-2009 г. резултатът от работата на "Кушлев" е катастрофален - стойността на конфискуваното имущество е едва 0.2% от наложените обезпечения за над 408 млн. лв., или само 3.4% от бюджета на комисията за тези години, каза Боянов.
  В закона няма единни критерии за започване на производство от комисията. Един път се казва при съмнения за незаконно имущество, а друг път - при достатъчно данни, добави проф. Дончо Хрусанов. Не се предвижда контрол върху избора на комисията по кои сигнали да работи и кои да пренебрегва, каза и адвокат Валентин Брайков. "Комисията работи за себе си, откъсната от останалите органи. Законът й дава възможност за подборен отстрел", включи се в критиките и Цветан Симеонов, председател на БТПП.
  Зам.-министърът на правосъдието Жанет Петрова увери бизнеса, че законът "не се прицелва в хората, които честно изкарват парите си". "Този закон е пропорционална реакция на престъпността, такава, каквато е в момента. Държавата не може да остане повече безучастна на това, което се случва, и да не потърси законодателни средства.
  Трябва да се възроди правото на държавата да попита всеки гражданин откъде има парите си", заяви тя. Петрова добави, че министерството е отворено за дискусии, но няма да се откаже от концепцията си.

  Линк

Назад