Назад

Бизнесът подминава БАН и еврофондовете


 • Бизнесът подминава БАН и еврофондовете
   Юлиана Бончева
   
  Цветан Симеонов
   
  Българи създадоха електрическо "Рено" преди французите, американските морски пехотинци се обучават на български корабен стимулатор, наша фирма направи първия в света LED екран със соларен панел - такива новини, доказателства за българския гений, не са рядкост. В същото време страната ни е на опашката по внедряване на модерни технологии, нова техника и авангардни процеси в икономиката. 
  Според проучване на Еврокомисията за 2010 г. България е на предпоследното 26-о място в ЕС по приложение на иновациите. След нас е само Латвия. Българските фирми неглижират нововъведенията, разкрива и анкета на търговско-промишлената палата (БТПП). 79% от членовете на БТПП, участвали в проучването, не са купували, поръчвали или внедрявали иновации. Такъв е и процентът на фирмите, които изобщо не са запознати с разработките на ВУЗ и научните институти от съответния бранш. 
  Когато става дума за безвъзмездно финансиране, картината е друга - 71% от анкетираните бизнесмени са запознати с различните мерки за насърчаване на иновациите по европрограмата "Конкурентоспособност" и биха кандидатствали с проекти. В същото време обаче реалните кандидати са малко, а проектите им - слаби, ако се съди по малкото усвоени еврофондове за иновации.
  58% от участвалите в анкетата очакват от БТПП помощ да подготвят проекти за финансиране, 21% предлагат палатата да им предложи списъци с изобретения и научни разработки, а 13% - да ги свърже с научна организация от съответната област.
  "Резултатите са тревожни, даже фирмите, които се замислят по въпроса за иновациите, показват ниска степен на заинтересованост и непознаване на възможностите, включително и на предимствата на еврофондовете. Това е сериозен сигнал за спешни действия", коментира шефът на БТПП Цветан Симеонов.
  Темата за иновациите е централна наред с енергетиката на Съвета на премиерите и президентите на ЕС, който заседава в момента в Брюксел. Там е и българският премиер Бойко Борисов.

  Линк

Назад