Назад

БТПП домакин на българо-турски бизнес форум


 • БТПП домакин на българо-турски бизнес форум


  София /КРОСС/ БТПП бе домакин на Българо – турски бизнес форум с над 120 представители на бизнеса. Събитието е организирано съвместно с Турско-българската търговско-индустриална камара и Сдружението на индустриалците и предприемачите от Анталия.
   При официалното откриване на форума Цветан Симеонов, председател на БТПП сподели, че препълнената зала е ясен признак за интереса на бизнеса към сътрудничество между двете съседни държави. Цветан Симеонов акцентира и върху европейската перспектива за Турция, както и върху развитието на икономиката в южната ни съседка.
   Красин Димитров, заместник-министър на икономиката и енергетиката, представи икономиката на страната ни, основните предимства и макроикономически показатели на България. Той коментира оценката на американската агенция Moody’s относно кредитния рейтинг на страната ни и прогнозирания по-голям икономически ръст. Заместник-министърът определи Турция като един от най-добрите търговско – икономически партньори на България. За 2012г. Турция заема второ място при износа на стоки от България след Германия и първо място сред страните извън ЕС. 
   Зеки Байрам, председател на Турско – българската търговско - икономическа камара, определи отношенията между България и Турция като „чудесни добросъседски отношения”.
   Ръководителят на турската делегация Гюлтекин Генджер, председател на УС на Сдружението на индустриалците и предприемачите от Анталия (ДОСИАД), представи дейността на сдружението и възможностите за инвестиции на този регион в Турция, познат основно като туристическа дестинация.
   Димитър Николов от Българска агенция за инвестиции запозна гостите с инвестиционния климат в страната и високо оцени практиката на БТПП за организиране на подобни събития.
   Форумът завърши с двустранни срещи между представители на най-големите компании от Анталия с български фирми.
   
   

  Линк

Назад