Назад

Прозрачността на обществените поръчки бе обсъдена с представители на Департамента по търговия на САЩ


 • Прозрачността на обществените поръчки бе обсъдена с представители на Департамента по търговия на САЩ


  Представители на Департамента по търговия на САЩ и на Търговското представителство към Посолството на САЩ посетиха БТПП и се срещнаха с председателя на Палатата Цветан Симеонов.
  Поводът за срещата бе провеждането на регионална конференция “Прозрачност в управлението на обществените поръчки”, организирана от Посолството на САЩ и Американската търговска камара.
  Гостите бяха запознати с дейността на Палатата, като всеки един от тях имаше възможността да се представи и да зададе въпросите си. Председателят на БТПП информира участниците за проблемите, свързани с приложението на Закона за обществените поръчки, а именно: забавяно плащане, директното договаряне и високите такси за участие.
  Цветан Симеонов представи предложенията на Палатата за увеличаване на прозрачността и подобряване на управлението на обществените поръчки: задължително включване на представители на браншовите организации в комисиите по оценка; нормиране на пределен процент от стойността на обществената поръчка като гаранция за изпълнение на договора; електронно подаване на документи и електронната им обработка.
  БТПП ще подкрепя предложенията за изсветляване и прозрачност при процедурите.
  Представителите на Департамента по търговия на САЩ се запознаха с особеностите на националното законодателство. Днес представят свои доклади по време на регионалната конференция в Посолството на САЩ.
   
  Гости в БТПП:
  - Представители на Департамента по търговия на САЩ:
  Адам Болтик – международен търговски специалист
  Адам Клайн – отдел „Навлизане и утвърждаване на нови пазари“
  Даниел Хилтън – старши юрист-консулт
  Изабел Мелкамп – старши търговски специалист
   
  - Представители на Търговското представителство към Посолството на САЩ:
  Барбара Лапини – търговско аташе
  Станислава Димитрова – търговски съветник

  Линк

Назад