Назад

Започва изграждането на Икономическа зона София – Божурище


 • Започва изграждането на Икономическа зона София – Божурище


  Главният секретар на БТПП Васил Тодоров бе сред официалните гости  на церемонията за началото на изграждането на Икономическа зона София – Божурище. На терена бяха направени две първи копки, с личното участие на президента Росен Плевнелиев – за изграждане на завод на немската компания Behr-Hella Thermocontrol (BHTC ) и за изграждане на инфраструктура.
   
  "Ставаме свидетели на първата копка на една индустриална зона, която визира бъдещето на България“, заяви президентът Плевнелиев по време на церемонията. Той изтъкна, че новата икономическа зона ще е не само най-голямата и най-близо до университетски центрове и до един милионен град, но и че е най-стратегически разположена - на три магистрали и на три еврокоридора, със собствени мултимодални терминали, които ще бъдат изградени, и собствени жп линии. Той определи проекта като символ на интегрирани усилия и визия на много институции в България. В индустриалната зона ще се произвеждат климатични системи за „Фолксваген”, за „Дженеръл мотърс”, за „Ауди”, „Мерцедес” и за уникални марки като „Ламборджини”, „Порше” и др., отбеляза държавният глава.
  „Ние имаме партньорство с инвеститор, който провери много държави, който подходи много внимателно към избора на своята фабрика. Инвестицията е много сериозна – над 42 млн. лв.“, посочи още президентът и изказа специални благодарности на изпълнителния директор на Българската компания "Индустриални зони" Валери Андреев.
   
  Първата фирма, която вече се е установила в Икономическата зона е немската компания Бер-Хелла Термоконтрол (Behr-Hella Thermocontrol  – BHTC) от сектора на автоматичните климатични системи за леки автомобили и камиони. „С 35% в Европа и 80% в света, ние сме от най-големите играчи в този отрасъл", съобщи главният изпълнителен директор на ВНТС Томас Шулте и отбеляза, че компанията има оборот от над 8 млрд. евро. Компанията работи в 25 страни по целия свят, вкл. САЩ, Индия, Китай, Япония, Германия и нейни клиенти са най-големите производители на автомобили, а най-новата й дейност е в България. „България е една поредна наша стъпка в Източна Европа и ще се превърне във важен стълб в цялостната ни стратегия. От една страна, новият български завод ще предостави необходимото разширение на нашето производство, а от друга страна – предвиждаме изграждането на нов научно-развоен център, който ще допринесе за реализирането на нашия план за развитие“, добави Томас Шулте и съобщи, че в следващите от 3 до 5 години компанията ще инвестира над 20 млн. евро в този парцел.
   

  Линк

Назад