Назад

Работодателските организации поискаха промяна в Закона за публичност на имуществото


 • Работодателските организации поискаха промяна в Закона за публичност на имуществото


  Следващата седмица започват консултации с парламентарните групи за промени в Закона за публичност на имуществото. Това стана ясно след срещата на председателя на парламента Михаил Миков и представителите на работодателските организации.
  Приетият в края на 41-ото НС Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, с което те се задължават да отчитат имуществото си пред Сметната палата, явно ще бъде променен. В кръга на лицата, които трябва да декларират притежаваното от тях, влизат и всички представители на Националния съвет за тристранно сътрудничество, които още тогава не бяха съгласни с мярката. 
   
  Сега те поискаха от новото ръководство на парламента законът да бъде променен. 
   
  "Законът ще бъде прегледан не само по отношение на членовете на УС на работодателските организации, които участват в съвета за тристранно партньорство, но и в други категории лица. Аз смятам, че това ще е добре, ще направя среща с председателя на Сметната палата специално за кандидатите за народни представители, за да видим как е предложен законът и какво се е случило с кръга от това безкрайно увеличаване на кръга от задължени лица, което в един момент се размива и не държи сметка кой е в изпълнителната власт, кой може да разпорежда и кой попада в обхвата на закона", обясни председателят на Народното събрание. 
   
  Работодателските организации определиха поправките в закона като силно популистки. Пред председателя на парламента те са изложили аргументи, че такава практика с деклариране на имущество нямало нито в Европейския съюз, нито в други държави извън него. 
   
  "Допуснатите преднамерени актове с определени предизборни цели, които са взети в последните два работни дни на парламента, трябва своевременно да бъдат поправени, за да отговаря българското законодателство на европейското и да имаме нормална работа в Тристранния съвет. Позицията на работодателите по този въпрос се подкрепя изцяло и от синдикалните организации", каза от своя страна Васил Велев, председател на АИКБ.
   
  Миков припомни, че ако в последния момент от закона не бе отхвърлено предложението и неправителствените организации да отчитат имуществото си, сега и те може би щяха да искат среща с председателя на парламента.

  Линк

Назад