Назад

Миков: Законът за публичност на имуществото трябва да се приведе в рамките на разумното


 • Миков: Законът за публичност на имуществото трябва да се приведе в рамките на разумното


   
  © снимка: Sofia Photo Agency, архив  
   
   
  Да отпаднат промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. За това разговаряха на среща в парламента председателят на Народното събрание Михаил Миков и представители на работодателските организации у нас. Още следващата седмица ще има развитие в законодателната инициатива, допълни Миков.
   
  Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев поправките в закона са силно популистки и трябва да бъдат променени. С промените от началото месец април тази година се задължават работодателите в съвета да декларират имуществото си.
   
  Михаил Миков отбеляза, че промяната в закона е направено в края на миналия парламент за шест-седем дни, в „условията на силен предизборен популизъм“ и е накарала работодателските организации да напуснат съвета за тристранно сътрудничество, което парламентарният председател разчете не като акт на бойкот, а като сигнал за неразумни законодателни решения.
   
  Михаил Миков изрази мнение, че са необходими промени в закона и то не само по отношение на работодателските организации, членуващи в тристранния съвет. „Необходими са промени, които да приведат този закон спешно в рамките на разумното“, каза Миков и напомни, че функционирането на Сметната палата е била затруднена заради кандидатите за народни представители.
   
  Бизнесът е изложил аргументите, че няма такава практика, каквато е постановена в закона, не само в Европа, но и в света, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, като се позова на консултации с Международната организация на работодателите и Международната организация на труда. „Допуснатите не грешки, а преднамерени актове с определени предизборни цели, които са взети в последните два работни дни на 41-вото Народно събрание, трябва своевременно да бъдат поправени, за да отговаря българското законодателство на европейското и да имаме нормална работа в тристранния съвет“, каза Велев.
   
  Позицията на работодателите по въпроса се подкрепя и от синдикалните организации.
   

  Линк

Назад