Назад

В момента хлебопроизводителите работят на празни оборо


 • В момента хлебопроизводителите работят на празни обороти
   
  27-01-2011 БНТ Денят започва 
   

  В 20 годишната история на България показва, че цената на хляба винаги е в основата на всички политически кампании. Това е изключително неприятно за производителите, защото за нас цената хляба е въпрос на бизнес, въпрос на пазар, въпрос на заети работни места. А в момента не са малко случаите да се затварят хлебопроизводителни предприятия. С което се вадят на борсата квалифицирани хора, упражняващи майсторски труд , които нямат алтернатива за започване на друга работа.
  По принцип цената хляба следва тренда на цените на суровините, които се влагат в него и всички останали разходи, но трябва да ви съобщя, че към днешна дата цената на суровината, която се влага в един хляб стигна 60 процента. Едно произвоство е рентабилно, когато цената на основната суровина стига до 30 процента. В момента хлебопроизводителите работят на празни обороти. Това е ужасно, защото когато се увеличава процента на суровината се намалява цената на човешкия труд. И се намаляват присъщите данъци за произвоството на даден продукт.
  Въпрос на всеки производител е какво слага в хляба и трябва коректно да изпише на етикета подобрителите, които влага. Иначе по законодателна норма, не би трябвало да се разнася непакетиран хляб. Това е един гратисен период който се използва защото пакетирането води до оскъпяване.  Иначе по света няма дефиниция какво е това качество. Качеството определя всеки сам за себе си  и е свързано с вкусовите изисквания на всеки човек, обаче няма нищо лошо стандартите на Европа да бъдат припознати и въведени в България. Нееднократно сме казвали, че стандартите трябва да започнат от нивата, няма как само крайния продукт да бъде стандартизиран.

  Линк

Назад