Назад

Кабинетът ще преразгледа таксите за бизнеса


 • Кабинетът ще преразгледа таксите за бизнеса


  ... До две седмици премиерът ще създаде работна група с участието на заместник-министри от икономическите министерства и представители на работодателските организации, които да направят анализ на регулаторните режими, както и на всички съществуващи законови тежести за правене на бизнес в България.
  „Намаляването на броя на регулаторните режими не ми е самоцел, не е важна бройката, а това те да станат по-лесни за прилагане от администрацията и за изпълнение на и от бизнеса", заяви Орешарски.
  По данни на премиера регистрационните режими у нас са 770. Според Българската търговско-промишлена палата кардиналното решение на проблема е въвеждане на електронното правителство. „Когато всички регулаторни режими се опосредят от електронното правителство, самата администрация ще бъде затруднена да извлича допълнителни неполагащи й се облаги. Така ще настъпи обстановка, в която много от режимите ще се окажат ненужни и ще отпаднат", поясни председателят на БТПП Цветан Симеонов.
  „Ако държавата желае да провежда политика в определена област с държавни средства, това трябва да става с обществени поръчки, а не със създаване на административни звена", категоричен е Цветан Симеонов. По настояване на бизнеса Пламен Орешарски е обещал промени в закона за обществените поръчки и дори приемането на напълно нов закон, който да гарантира равнопоставеност на фирмите и разширяване на достъпа до обществени поръчки.
  От БТТП казват още, че законодателната дейност трябва да бъде извършвана на основата на спазване на принципа за оценка на въздействието на нормативните актове. "Липсата на такава оценка се отчита като един от най-отрицателните фактори, препятстващи решенията за инвестиции в България", каза Цветан Симеонов. "Имаме перфектен закон за намаляване на административните процедури - Законът за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, но той не се спазва", посочи още той.
  След срещата с работодателските организации Орешарски прие и двата синдиката в България - КНСБ и КТ Подкрепа, с които също ще коментира темата за подобряване на бизнес средата в България.
   

  Линк

Назад