Назад

БТПП: Повишаване на заплати може да има, ако е налице ръст в производителността


 • БТПП: Само по-висока производителност предполага скок в заплатите


   
  Позицията на БТПП и на нейните членове е, че повишаване на заплати може да има само след наличие на статистика за повишаване на производителността на труда, се посочва в съобщение на БТПП до медиите.
  От палатата заявяват, че в такъв случай ще са готови да поставят подобен въпрос на дискусия.
  Според БТПП обаче дискусията за повишаването на заплащането на труда не трябва да е фокусирана върху исканията на синдикатите, нито да е на основа на това какво може или желае да плати работодателят.
  Ако зачитаме споразуменията си, такава дискусия ще се води на основата на решението на Националния съвет за тристранно сътрудничество, включено в така наречените 60 антикризисни мерки, посочват от БТПП.
  От БТПП посочват, че и сега има фирми, в които се повишава възнаграждението, но това е резултат на икономически успехи, на по-добро управление и по-висока производителност.
  Във фирми, където растат приходите и производителността и това не се отрази в заплатите на работниците и служителите, не бива да се разчита на нищо добро, защото заплатите са основният механизъм за задържане на ценните работници, смятат още от палатата.

  Линк

 • БТПП: Ако има повишаване на производителността, първи ще препоръчаме вдигане на заплатите
   
  Информационна агенция КРОСС предоставя официалната позиция на Българската търговско промишлена палата

  София /КРОСС/ Позицията на БТПП и нейните членове е ясна и еднозначна повишаване на заплати може да става само след наличие на статистика за повишаване производителността на труда, тогава ще сме готови да поставим такъв въпрос на дискусия. Въпросната дискусия обаче ще е не какво им се иска на синдикатите или на работниците и служителите, нито на основата на това какво може или какво желае да плати работодателя. Ако зачитаме наистина споразуменията си такава дискусия ще се води на основата на решението на Националния съвет за тристранно сътрудничество и включено в така наречените 60 антикризисни мерки. В него е казано, че ние поемаме ангажимента да работим за съгласуването на ясни критерии за определяне на минималната работна заплата, а не за нейното повишаване. Може да се окаже, че е спаднала производителността на труда и тогава трябва да помислим на къде ще вървим - ще плащаме ли повече при намалена производителност.

  Всичко друго е предпоставка за неустойчиво развитие и ходове, които могат да имат отрицателно въздействие върху стабилността на икономическата среда.

  И сега има фирми, в които се повишава възнаграждението, но това е резултат на тяхните икономически успехи, на по-добро управление и по-висока производителност. В такива случаи ние ще сме първите които ще се обърнат към фирмите с препоръката ВЕДНАГА ВДИГАЙТЕ ЗАПЛАТИТЕ. Във фирми, където наистина растат приходите и производителността и това не се отрази в заплатите на работниците и служителите, не бива да се разчита на нищо добро, защото заплатите са основния механизъм за задържане на ценните работници.

  /АС/

  Линк

 • БТПП: Повишаване на заплати може да има, ако е налице ръст в производителността      Повишаване на заплати може да става само след наличие на статистика за повишаване производителността на труда, тогава ще сме готови да поставим такъв въпрос на дискусия. Това съобщиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по повод изказването на социалния министър Тотю Младенов, че до месец стартират преговори за увеличение на минималното възнаграждение.
     Според БТПП дискусията обаче ще е „не какво им се иска на синдикатите или на работниците и служителите, нито на основата на това какво може или какво желае да плати работодателят“.
  Работодателската организация смята, че такава дискусия ще се води на основата на решението на Националния съвет за тристранно сътрудничество, включено в така наречените 60 антикризисни мерки. В него е казано, че ние поемаме ангажимента да работим за съгласуването на ясни критерии за определяне на минималната работна заплата, а не за нейното повишаване. 
     „Може да се окаже, че е спаднала производителността на труда и тогава трябва да помислим накъде ще вървим – ще плащаме ли повече при намалена производителност“, коментират работодателите.
     Всичко друго е предпоставка за неустойчиво развитие и ходове, които могат да имат отрицателно въздействие върху стабилността на икономическата среда. По данни на БТПП и сега има фирми, в които се повишава възнаграждението, но това е резултат на техните икономически успехи, на по-добро управление и по-висока производителност.
    „В такива случаи ние ще сме първите, които ще се обърнат към фирмите с препоръката: Веднага вдигайте заплатите!“, пише в позицията си БТПП.
     Във фирми, където наистина растат приходите и производителността и това не се отрази в заплатите на работниците и служителите, не бива да се разчита на нищо добро, защото заплатите са основният механизъм за задържане на ценните работници, посочват от палатата.
   
  Линк

Назад