Назад

80% ръст на вноса от Китай за 3 години


 • 80% ръст на вноса от Китай за 3 години


  Вносът от Китай в България за периода 2009-2012 г. бележи ръст от 80%. Има средно годишна тенденция на ръст с 31,7% на стокообмена между двете страни, съобщи на Българо-китайския бизнес форум в София Бао Линг, зам.генерален директор на департамента за външна търговия към министерството на търговията на Китай.
   
  Китайските компании имат годишен оборот от внос над 100 милиона щатски долара, стана ясно на форума.
   
  БТПП си сътрудничи отлично с посолството на Китай и с търговския отдел към посолството при провеждането на поредния българо-китайски бизнес форум - реална стъпка за стимулирането на стокообмена между Китай и България.
   
  Събитието бе официално открито от Н. Пр. Гуо Йеджоу, извънреден и пълномощен посланик на Китай в България. Той подчерта, че форумът е в контекста на изявление на премиера на Китай - Ли Къцзян - за намеренията на страната да отпусне 10 млрд. щатски долара кредит за страните от Централна и Източна Европа. Това бе отбелязано по време на икономически форум във Варшава през 2012г. Средствата ще бъдат насочени за засилване на сътрудничеството със страните от региона и подобряване на тяхната инфраструктура.
   
  Директорът на дирекция "Външноикономическа политика" към министерство на икономиката и енергетиката Диана Найденова прочете поздравителен адрес към участниците от името на министъра на икономиката Драгомир Стойнев. Големият интерес към форума на компании от двете страни е показателен. Китай е номер едно по внос в ЕС и на второ място по изнесени стоки на ЕС. При износа на България извън Европейския съюз - Китай заема второ място след Турция. Тенденцията показва, че в следващите години Китай ще се превърне в най-големия вносител на селскостопанска продукция в световен мащаб. Страната е и най-големият пазар за алкохолни напитки в света.
   
  Като примери за успешно сътрудничество на форума бяха представени телекомуникационната компания "Huawei", която е със силно присъствие на българския пазар, и българската фирма „Литекс Моторс" - водеща компания за сглобяване на китайски автомобили в чужбина.
   
  В презентация за възможностите при инвестиране в България председателят на БТПП Цветан Симеонов посочи основните предимства на страната ни като партньор на Китай. Едно от тях е близостта на България (като член на ЕС) с икономиките на далечния изток, в това число и Китай, в сравнение с други страни от ЕС. В България успешно функционира валутен борд вече 15 г. и не съществува валутен риск за чуждите инвеститори. Ниските данъци са друго предимство, а по отношение на доверието в бизнеса България е на 5-то място сред 27-те страни от ЕС, по данни на Европалати.
   
  Представителят на най-голямата китайска корпорация в сферата на фармацията "Sinopharm Group" заяви интерес за внос на слънчогледово олио. Оборотът на "Sinopharm Group" е 26 млрд. щатски долара за 2012 г. Китай осъществява внос на олио основно от Аржентина и Украйна. Предварително предвиденият внос за 2013 г. възлиза на 300 000 литра.
   
  В рамките на срещата официално бяха подписани 2 договора. "Винпром Пещера" и китайската компания "Sinopharm plastic" подписаха договор за намерение за износ на българско вино в размер на 5 млн. щатски долара. "Кабакум Груп" и китайската компания "Sinopharm Group" подписаха договор за намерение за износ на слънчогледово олио в размер на 1,5 мил.евро.
   
  В края на форума се проведоха многобройни двустранни бизнес срещи между 14 китайски компании и над 80 български участника.

   


  Линк

Назад