Назад

Заради остарялата мрежа искаме от ЕС пари за нови далекопроводи


 • Искаме от ЕС пари за нови далекопроводи


  ВАСИЛ НАНЧЕВ
  31.05.2013
   
  От следващия програмен период (2014-2020) на ЕС да се поискат средства от еврофондовете за модернизация на българската електропреносна мрежа и по този начин да се намалят загубите по нея и да се увеличи ефективността й. Тази идея бе лансирана вчера по време на кръгла маса за либерализация на енергийния пазар у нас, проведена в Българската търговско-промишлена палата (БТПП).
  „По този начин ще се избегнат рисковете от прекъсване на захранването на важни обекти, както това се случи през лятото на 2010 г. в Слънчев бряг и доведе до загуби за туристическия бизнес в курорта”, каза доц. Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации на БТПП.
   
  Според него евроинвестициите в модернизацията на родната енергетика
  ще помогнат и за по-бързата либерализация
  на пазара в отрасъла, както и на износа ни към други страни.
   
  На форума вчера стана ясно, че България заедно с още няколко балкански страни няма борса за електроенергия. В съседна Румъния тя вече функционира и там се търгуват и „зелени сертификати” въпреки изоставането на раздържавяването в отрасъла там. „У нас започнахме да работим за борса на енергия още в средата на миналото десетилетие, но отговорните фактори попречиха на реализацията й”, каза доц. Симеон Елазаров, изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ).
  По думите му най-подходящо за нашите условия ще е у нас да има енергийна борса като иберийската, включваща Испания и Португалия. „Там тя е с 2 пазара, спот пазар за търгове от предния ден и за фючърсни сделки, изискващи дългосрочно планиране на консумацията”, уточни той. „В България е добре спот пазарът да бъде към Електроенергийния системен оператор (ЕСО), а дългосрочните доставки - към стоковата борса, и постепенно те да се обединят”, предложи той.
  Според него на първо време у нас ще има само пазар на търговците, защото при производителите и битовите потребители винаги има държавна намеса. „Време е и у нас да се появи чист пазар, отворен за всички, който да се ръководи от икономическите закони и на него всички да са равнопоставени”, каза Елазаров. „Разбира се,
   
  регулираният пазар ще остане”
  добави той.
   
  „Създаването на борса ще покаже истинската пазарна цена на едро на електроенергията и ще стимулира всички бизнес потребители”, смята шефът на ССБ. „Там производителите ще видят колко струва реално предлаганият от тях ток. Именно на база на борсовата цена на едро вече държавата може да дава стимули за потребители или производители”, поясни Елазаров.
  На форума в БТПП бе предложено да се стимулират инвестициите във ВЕИ не само чрез субсидирана цена и дългосрочни договори за изкупуване, а и чрез „зелени сертификати”, които да се търгуват свободно. За целта трябва да се създаде и специален фонд, смятат експерти.

  Линк

Назад